Label2 yg best..!

Saturday, 2 February 2013

Pharmacy : Bidang Tugas / Kerjaya


Kerjaya dalam bidang farmasi amat-amat luas..
Mungkin yg kita (and aku sendiri) selalu nampak cuma yg kerja kat sepital and kedai farmasi..
Tp did u know, sebenarnya bnyk lagi kerjaya yg boleh kita ceburi mnerusi bidang farmasi..
Contohnya kerja kat klinik, kat Kementerian Kesihatan, Industri Farmaseutikal & many more..



So, sini aku senaraikan beberapa bidang tugas seorang pegawai farmasi mengikut tempat..


1. Hospital Kerajaan/Swasta

Pegawai farmasi akan sediakan ubat-ubatan berdasarkan preskripsi melalui doktor.
Not only that, pharmacist jga kena peka dengan sejarah penyakit si pesakit..The dosage kena betul..
Then explain pasal ubat tu pada pesakit, cara makan, etc~

Menurut bacaan aku, kerja kat sepital agak penat sebab mmg xmenang tangan handling the non-stop coming patients..
Pastu kena peka and cekap, jangan sampai tersilap anywhere..
Tambahan kerja ni melibatkan nyawa si pesakit..

Selain kerja 'buat ubat', pharmacist juga ada lawatan ke wad bersama doktor perubatan..
MAsa pagi diorang akan pegi check latar belakang psakit, masa malam the pharmacist & doctors akan adakan perbincangan tentang kaedah rawatan si pesakit.




2. Kementerian Kesihatan Malaysia

Kerja yg menjurus kepada bidang PENGURUSAN..
Contohnya, pentadbiran & human resourse mcm latihan, kursus, pendaftaran ahli farmasi, perundangan, polisi etc..
They also involved in penyediaan kokurikulum program farmasi pelajar & universiti..

(honestly aku xminat langsung kerja mcm ni..hehe)


3. Biro Kawalan Farmaseutikal Kebangsaan

Memastikan keselamatan, mutu ubat-ubatan moden dan tradisional..
They do penilaian dan pendaftaran ubat-ubat racun, bukan racun, kosmetik, bahan kimia sebelum berada di pasaran...(herm, kalau ada ubat kurus baru, kau dlu yg try~~bestnyaaa..xp)
More about penerbitan ubat la..lawatan ke kilang, perlesenan, pengimportan etc~


4. Industri Farmaseutikal

Menjalankan tugas sebagai penyelidik yg membangunkan produk di kilang-kilang ubat..
Ala-ala researcher cemtulah..Buat ubat jerawat ka, rambut gugur ka, ubat kurus ka..
Kalah London Weight Management, YunNam Haircare & NewYork Skin Solution..
MAsuk tv3 terus...yayy~~




5. Unit Penguatkuasaan Farmasi

Membuat pemeriksaan mengejut ke atas mana-mana premis/kilang yg mempunyai illegal poison, pemeriksaan ke klinik & hospital swasta, memeriksa aktiviti pengimportan dan menjadi pihak pendakwa di mahkamah..
Ala-ala skuad serbuan la cemtuh..Feeling2 polis buat serbuan..mcm cool..aisehmen~

6. Kedai Farmasi

Bisnes, bisnes, bisnes..Kau lah yg jual, pesan ubat, bersihkan kedai, semak rekod jualan, kounseling ubat..
Mcm yg kita nampak selalu kat kedai Farmasi tu...Ini untuk sapa2 yg minat bahagian bisnes la..
Siryes kaya wooo..Tp aku xmnat la..Entah, xberani lah meniaga ni...
Tpi manatau rezeki aku ada, bukak farmasi sendiri..insyaAllah~~Aku kasi diskaun pda smua pembaca blog aku..kah3x~~



7. Universiti

Not only u become a lecturer, tpi kau juga akan terlibat dalam bhgian penyelidikan di universiti tu..
Contoh, menghasilkan teknologi baru dalam ubat-ubatan bersama pensyarah and student lain.
Pensyarah farmasi juga hasilkan buku ilmiah & kertas kerja sbg rujukan.



-Personally, so far, wishlist aku adalah kerja kat hospital atau universiti-
How bout you?? ^___^


p/s : the source copyrighted by Rashidah Mat Noor : Kerjaya Dalam Bidang Farmasi.

11 comments:

  1. Terima kasih, abg.. In shaa Allah saya akan daftar 9 Jun nanti. saya dapat asasi farmasi. mmg sy xpernah tahu pun luasnya skop bidang kerjaya farmasi ni. tpi sy masih bercadang nak tukar ke medic.. masih dlm pertimbangan

    ReplyDelete
  2. See... ni la sbbnya kenapa sy nak jadi ahli farmasi. Dah dapat 3 temuduga uni dah. Hopefully dpt salah satu^^

    ReplyDelete
  3. tnx a lot for d info bout pharmacist...hope to know more about it..it really helps me in my mock interview..:D

    ReplyDelete
  4. Salam, saya sgt tertarik dgn posting saudara..Hebat..saya mohon untuk tumpang ruangan ini untuk mencari graduan bidang farmasi yang masih mencari pekerjaan untuk bekerja di Farmasi Saya...di Sekitar Lembah Klang, Gaji RM6k - 8k + Komisyen + plus Bonus keseluruhan pendapatan boleh mencecah 10k+++.. waktu kerja bebas dan fleksibel..sangat diperlukan segera..PM saya Alib 019-6847918..Terima Kasih Ye..

    ReplyDelete
  5. Salam, saya sgt tertarik dgn posting saudara..Hebat..saya mohon untuk tumpang ruangan ini untuk mencari graduan bidang farmasi yang masih mencari pekerjaan untuk bekerja di Farmasi Saya...di Sekitar Lembah Klang, Gaji RM6k - 8k + Komisyen + plus Bonus keseluruhan pendapatan boleh mencecah 10k+++.. waktu kerja bebas dan fleksibel..sangat diperlukan segera..PM saya Alib 019-6847918..Terima Kasih Ye..

    ReplyDelete
  6. URGENTLY Registered Pharmacist Needed — Seluruh Malaysia
    Candidate must possess at least a Degree in Pharmacy
    Must be fully registered under Lembaga Farmasi malaysia
    Must be a Malaysia Citizen
    Willing to operate a Pharmaceutical counter in a franchise retail outlet (Lembah Klang)
    Skills – retailing and advisory skills
    Remuneration & Others:
    Package includes monthly salary/allowance base on experience RM5000 - RM8000
    Profit/Commission sharing 50/50
    Flexible working schedule
    No oncall
    Email your inquiry to alib.ilham@gmail.com for more information. or Call me at 0196847918(En. Alib)

    ReplyDelete
  7. URGENTLY Registered Pharmacist Needed — Seluruh Malaysia
    Candidate must possess at least a Degree in Pharmacy
    Must be fully registered under Lembaga Farmasi malaysia
    Must be a Malaysia Citizen
    Willing to operate a Pharmaceutical counter in a franchise retail outlet (Lembah Klang)
    Skills – retailing and advisory skills
    Remuneration & Others:
    Package includes monthly salary/allowance base on experience RM5000 - RM8000
    Profit/Commission sharing 50/50
    Flexible working schedule
    No oncall
    Email your inquiry to alib.ilham@gmail.com for more information. or Call me at 0196847918(En. Alib)

    ReplyDelete
  8. Antara dentistry, medic n farmasi..
    mana lagi best kalau nak buat bisness?
    Kalau nak kerja goverment, mana lg best antara 3 tu?
    dan yang mana lg cepat naik gaji?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Sy dngr skrng sukar utk smbung degree farmasi, pointer tinggi diperlukan. 3.9/4.0. Benarkah? Jika sy ggal mcapai pointer itu, adkah sy trpkse beralih ke aliran lain? Atau ada IPTA yg bleh dimohon utk bidang farmasi jika pointer agak rendah? Hm..

    ReplyDelete
  10. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833

    ReplyDelete
  11. Nak tnye kalu msuk matrik Aliran sains.dpat x nk smbg bidang farmasi?

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...