Label2 yg best..!

Monday, 31 December 2012

Jangan Buka Twitter ketika...

Chey, naak jgaak aku bersaspen2 nih.
Mesti ramai kita yang ada twitter kan.
Aku? Opkos lah ada..Mana boley tinggal.
Sekali lagi, naak jgaak~~~

Tapi dalam shewronok kita tweet2 ni, sebenarnya ada pantang larang dia.
Serius, pengasas twitter ni pon xperasan (kot lar).
Chey, konon aku lah aku sorang jaa yg perasan..Leulls~ >_<

So, apa dia? Bila masa pulak kita xsepatutnya bukak Twitter..??


Saturday, 29 December 2012

Kenapa Pilih Farmasi, Bukan Doktor

Makcik2 : Sabrie, ambek bidang apa sekarang

Aku : Farmasi.......

Makcik2 : Eih, kenapa bukan Medic? 

Aku : (again~sudah ku agaaakk..)


Bila Tengok, Dapat Pahala Free..Apakah?

Wahwah, kali ni aku kepingin pulak mau berpantun..*pengganti A.Samad Said* >.<

Fatimah diberi wajah yang indah
Pipinya bersih lagilah cerah
Kenapa Islam itu agama mudah 
Kerana Allah kan Maha Pemurah

(mcm pelik jah rima pantun aku..huhu)


Whatever lah..Haaa, ayat yg beta ingin emphasizekan disini, Allah Maha Pemurah~

Yes, Allah sangat2 pemurah dan dengan mudahnya memberi rezeki yg melimpah2 pada hambaNya walaupun amalan tu sangat lah 'zarah' di mata kita..
Contoh mudah?'Berniat untuk membuat pahala'..
Indeed!! Dengan niat sahaja sebenarnya boleh memberikan kita pahala..
(Tapi niat tu janganlah 'niat kosong'..Kena betul2 punya betul)


Mudah nyewww~~ *sila menggedik*
Ada satu lagi cara mudah untuk kita dpat pahala dengan mudah..
Dengan Hanya Melihat...

1. Al-Quran


2. Kaabah


3. air ZamZam


4. ibubapa


5. orang alim dan keindahan alam


See..mudah bukan untuk dpat pahala dari Allah ~
Yakni dengan hanya memandang/menatap/melihat perkara2 kt atas nih...
So, why don't we practice this easy method by putting 'em as our wallpaper! ^_^

p/s : moga bermanfaat~

Kerana Wudhuk, Dia Masuk Islam


Memeluk Islam Kerana Mengkaji Wudhu

Prof Leopold Werner von Ehrenfels, seorang psikiater dan  neurology dari Austria, menemui sesuatu yang menakjubkan terhadap wudhu. Ia mengemukakan satu fakta yang sangat mengejutkan.


Wudhu..Kewajipan sebelum solat~

Thursday, 27 December 2012

Biar Tak Bertudung, Yang Penting Hati Baik (?)

Semalam aku tengok la Astro Prima, melayan bosan..
Crita dia pasal 'janda begetah lah sangat', yg jual2 produk2 kechantekan..
Then, I came across this very dialogue :

" Kau ni Kiah, bila lah nak bertudung? Kau tu dah tua.. "

" Eh, takpa la aku tak bertudung..Yang penting hati aku baik..Tak semestinya bertudung tu baik kan. Yang bertudung2 tu HIPOKRIT belambak "

Wajib, Haram, Harus ?





Menurut mazhab Imam Syafi'e,

Hukum asal bagi sesuatu perkara adalah mubah, kecuali ada dalil yang mengharamkannya.

Mubah = Harus; boleh dilakukan, boleh juga ditinggalkan.

Parah Sinetron Indon..!

WARNING!! : INI BUKAN UNTUK PENGGEMAR SINETRON

Tengok TV3, Indon...
Tengok Astro Ria, Indon...
Tengok Astro Prima, Indon...

Huh?! What da !! O.O"
Kadang2 aku tefikir jugak, aku ni duduk mana, Malaysia ka Indonesia ?!

Aku seriesly rasa pelik, why on Earth syarikat TV Malaysia nih terhegeh2 siarkan sinetron Indon nih..
Bermanfaat? Jauh sekali...
Cerita Indon menyebabkan aku rasa lebih bangang, sebangang crita2 Indon tuh..=_='


" Atas permintaan ramai, kami akan menayang semula sinetron Bawang Merah Bawang Putih ! "

OH NOOOOOO!!!

" Habaq mai kat aku sapa yg suruh ulang crita nih??!! "

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PERKARA CLICHE DALAM SINETRON INDON


Sunday, 23 December 2012

Artis Berhijrah : Sekadar Trend?


" Weh, gossip panas, Yatt Hamzah sudah bertudung lar..! "

" Ketinggalan kau geng..Paling latest ni, Shila Amzah..Anak N.D. Lalala"

" Iya bha kan..ramai suda pakai tudung..mcm jadik trend sudah kan "

" Ntah..ikhlas ka diorang tu ah? Kah sekadar trend..supaya femes kunun "

(gossip puaka)

Antara artis2 Malaysia yg telah berHijrah

Hurm, dunia retis Malaysia skrg ni digegarkan dgn fenomena artis berhijrah..
Especially retis perempuan, dimana diorang start bertudung n menutup aurat..
Seingat aku, yg start dulu2 Catriona Ross, Irma Hasmie & Diana Amir..
Sekarang makin ramai plak en..
Mcm tertulis gossip puaka kt atas tu, 'seakan2 menjadi trend'..

Timbul persoalan..
" Ikhlaskah mereka? "

Thursday, 20 December 2012

"Jangan Main Video Game ?" But Its Good!

Aku dahulunya seorang gamers..
Especially masa zaman form1-form3..
Asal pulang rumah, main game..Asal main game, pulang rumah..
Tiap hari seyh aku kena marah oleh bapak aku..huhu
Abang aku yg bikin panas pun pernah ckp, "Masuk exam ka game kau tu?"..=.='

PS1 in memory~~

Zaman2 aku dulu cuma ada PS1 ngan PS2 jak..
Sekarang ni ada PS3, PSVita, Tablet, iPad...
Phone skrg pun makin advance..Menatang apa tuh? Smartphone??
Haaa..cemitew lah aku dgr..eheks..

Monday, 17 December 2012

Asasi UIA - 3rd Semester + the Result

Seperti biasa, aku mau ceritakan secara ringkas pasal life n study aku kat UIA..
Kalau ndak pernah baca sebelum ni, sila baca yang past semesters dulu..ngeh3x..
=====> Semester 1
=====> Semester 2

Semester 3 : Aku mula menjadi senior..^_^



So, semester 3, smua baru termasuk classmates..
Guess what? Lelaki kelas aku mcm biasa, sangat minoriti, total 5 of us..
Gegurl 20++...ramai btul..(Tp now ramai yg tudung labuh! I likeyz..hehe)
Dikelilingi srikandi syurga gittew~~^_^


Dan yg paling mengejutkan jgak, 3lelaki kt kelas aku adalah abang2 Darul Quran~Wuhuuu..
Masa dapat tau mula2 tu, honestly aku sgt kaget..haha

Mestilah, dalam mindset aku, mistilah diorang ni jenis yg warak lagi alim lagi penyopan kan..
Rupanyaa!! Chey, hehe.. they're nice + funny..

Tadaaa...Fatho, Nijam, Zuhair n Ruhan
Wabak 5days MC menular~~ehek


Sem ni, aku ambil...errr...3 subjects only..
1. Physics 2 - Sir Zahid

2. Chemistry 2 - Mdm Horshiah
3. Computer - Mdm Nazatul Shima

Semua masuk pointer okay..so, kena struggle smua subject...

As always, sem ni pon aku target 4flat jugak mcm previous sem..
Tapi, well, aku ndak mengharap sangat..Any possibilities may come later..ntah~

========================================================================

MY STUDY

My always-busy table..ksiaan dia~hehe

Jujurlah, aku series lupa mcm mana life aku masa sem 3 nih..
Lewat bha..lepas 2bulan kat rumah (which is now) baru mau update pasal bab nih..huhu

Herm, rasanya study aku dulu okay kutt..

Gangguan utama : KPOP..hahaha!
Sebelum ni aku dengar jugak certain Kpop songs..Cuma, donno why, sem ni sgt addict!
Time2 sekelas ngan bdak DQ jgk la aku gatal mau obses2 Kpop..haha
Asal ada masa terluang, memang aku menyibukkan diri lah ngan Kpop nih..
Sangat mengganggu masa study aku sebenarnya!!

*Pfftt..masa cuti ni, satu lagu Korea pn aku ndak dengar....pulaaakk~ =.='


My opinion about the subjects

Physics 2  => Honestly agak mudah..I score well in all my quizzes n got 96% for midsem..Alhamdulillah
Chemistry 2 => Its tough dude!!Setiap kali class aku akan blur. So, aku akan menghayal dan menghayal~~ Faktor utama, aku ndak paham apa lecturer ajar masa kelas..I never get fullmark in any of my quizzes..But I manage to get 95% for midsem..(syukur paper haritu senang)
Computer 1 => Agak freak mcm sejarah, kena hafal bnyak benda2 pelik, cuma dalam English..haha
Dan, subject ni marking dia sangat3x strict..Xboleh salah guna perkataan langsung..=.='


THE EXAMINATION

CarryMark, Alhamdulillah, smua agak meyakinkan jgak..

Here's my thought pasal paper2 final...
1. Physics : Weheee..Senang~~Alhamdulillah..mmg agak yakinlah untuk paper Physics..
2. Chemistry : Mcm mau pecahkan henpon org lain pun ada..Bappak susah!! Aku xsempat jawab 4soalan objektif..So, aku guna la gun AK47 sebaiknya..haha
Even ada yg xjawab smua soalan objektif langsung!! Mmg satu dewan la bising...Funny la tym tuh~xp
3. Computer : Erkk..Diffculty level = medium..Cuma, xyakin lah masa jawab soalan..so aku kluar awal..huhu



THE RESULT

Di rumah, aku langsung ndak pikir pasal result...Ntah..malas..hehe
Cuma beberapa hari sebelum rsult kluar tu, agak neves jgk la..
But, whatever, aku just doa supaya dapat markah terbaik yg sesuai dengan usaha aku..
Daaan, aku memang dapat firasat yg sem ni aku ndak dapat 4flat..
And, memang betuull...hahahaha..padan muka aku~~

Physics -  A 
Chemistry -  A 
Computer -  A- 

The pointer = 3.95

This!! I expect this..hehe..
Well, walaupon xcapai target, it is still a good one..Alhamdulillah..
Sikit pon xkecewa or frust or whatsoever...Ketawa jak aku mampu..
*Padan ngan muka aku.."Layan sangat nafsu Kpop kau tu"..Leulls~*


~ALHAMDULILLAH~

~ALHAMDULILLAH~

~ALHAMDULILLAH~

Jamuan akhir sem 3

p/s : About the Chem 2, the secret is to get as high as you can in your carrymark..

Sunday, 16 December 2012

Asasi UIA Pharmacy


Bersempena dengan cuti sekolah ni, mesti ramai kan SPM leavers yg sedang sebok bersuka-suki diluar sana..
Hah, suka pon suka jgk...Jgn lupa sambung belajar taon depan..
Kalau budak2 MARA, jangan sedih kalau kena reject SPC..
Itu cuma cubaan pertama...There are tons more chances/opportunities out there..#Reality



So, bagi mereka yang masih keliru or blur mau sambung study kat mana...Aku suggest...

!!o~~o Masuklah UIA o~~o!!



Harharhar..motif sangat aku kan ajak2 masuk unibersiti aku..
But yeah, who knows, mungkin rejeki awok awok smua tu kat UIA..^^
SPM 2011 MRSM Koki yg masuk UIA pon cuma 2org..seddehh...T.T
So to SPM 2012 leavers, mehla kita meramaikan lagi legasi kat Uni Islam nih..

======================================================================
Pusat Asasi UIAM known as Centre for Foundation Studies IIUM (CFS)



" Errr..Cana kau boleh masuk UIA dulu? "

Actually aku pernah post pasal kisah aku masuk UIA dulu..click This!

Ringkasnya..Aku apply UPU: UIA..
Tips dari Paeng, kalau kau series betul2 mau masuk UIA, isi UPU smua UIA..
Kalau smua pilihan U, dari 1-8..insyaAllah peluang utk dapat tu tinggi..
(mesin pun muak tengok prmohonan kau..haha)

Now let see.."Yaayy..Congregegation! Anda layak masuk UIA.."
Tapi dapat bidang Sains Hayat...Sedangkan kita mau Farmasi..T.T

Saturday, 15 December 2012

MRSM : Cara Aku Study Dulu2..(SPM)


Akibat rindukan zaman2 MRSM dulu, mehla aku critakan kisah gua..hikhik
MRSM Koki series lawa..^_^

Sebenarnya, sejarah study aku masa form5 ni terlalu sulit untuk dihebahkan..
Kerana ianya adalah sesuatu yang memalukan..
Tidaklah sampai mengaibkan, tetapi terkeluar jugakla perangai monyet aku kalau dikenang..XD

Kucing..miaw miaw~


Aku suka kucing~!

Aku suka kucing~!

Aku suka kucing~!

Aku suka kucing~!




Huh..puas hati..haha
Mcm yg kamu baca sampai tebeliak pupil & retina mata tu, aku sangaat suka kucing~
Kami pelihara kucing sejak aku darjah 6 lagi saaampai sekarang..
Ntah berapa generasi suda..Start dari si Tua sampai si Kuning...
7 years of struggling yet full of excitement life with my cats~


Ni lak si Comel..2007~

Ni kucing aku yg pengabisan..si Kuning..^_^

"Makan tiimmee~~"

Obviously, aku suka kucing sebab diorang makhluk Allah yg cukup comel~
(Sebiji macam aku jugak..)~hikhik >.<
Bila aku tengok muka kucing, aku mcm t'bayang jugak muka aku..leullss!
Dengan mata bulat mcm bulan..
Pipi gebu lemak berkrim..Tangan bulat2 gmuk~

Bila mengiau manja minta kena belai, grrrrr...mcm mau cubit2 en..X)


See~! Mcm mau cubit2 lemak dia puas2..hihi


"Aharh, mana makanan semalam tu?"

Friday, 14 December 2012

Jom Ngumpat Diri Sendiri !!

Aku ni memang suka bercerita..
Bla bla bla..Pot pet pot pet..
Adaaaaa jak yg aku mau crita, selagi mampu..hakhak
Topik faveret : kisah silam a.k.a crita masa muda2 dulu...wah~

But sometimes aku ndak sedar yg crita tu ndak spatutnya dcritakan pd umum..O.O'
Yes..AIB sendiri~!
Apakah itu Aib? Err..bagi aku, dia mcm pristiwa/kelemahan diri yg apabila dicritakan, boleh buat org yg diaibkan tu, jatuh maruahnya
*hamek ngkaw ayt aku*

Basically, aku tau yg aib org lain kita xbleh crita..of course..!
Contoh : "Weh Semah,ko nak tau..Rupenyew, si Milah tu kaki dia berbulu~hahaha", kata Timah dgn riangnya..
Haaa..yg tu memang xboley la kan~~sah2 haram..
"Ambooi, mengumpaat jer amoi tua ni ",bisik Semah..hikhik

========================================================================
Tapi aib sendiri??

Gedik : Nak Termuntah Larr..

Pernah ka dengar lagu Isteri Cerdik Yang Solehah?
Kalau ndak pernah, sini aku nyanyikan..

 "Isteri cerdik yang solehah..penawar hati..penyejuk mata
Dirumah dia isteri..dijalanan kawan..diwaktu kita buntu
Dia penunjuk jalan~~~lalala"

Merdu btol kan suara gua..kih3x~  [>_<]
* (O.O') Errk..sori,otak aku tgh vengong*
Ni misti pasal nengok sinetron Indon bnyk sgt..
Ngan aku2 bengong skali..xp

Watever, tapi aku mau twist sikit lirik lagu tu...
"Isteri gedik yang solehah.." Cerdik ==> Gedik
Sesuai kan?? Jawapannya »»» TIDAK!! O.O'


Gedik atau dalam Sabah kita panggil GETEK..LOL
Definisi Gedik : Perilaku jijik yg membuatkan otak mengeluarkan sejenis hormon yg boleh membuatkan perut mual, lalu muntah..Blueekk!!
Kalau brani try la begedik dpn aku~!
Honestly aku sndiri nyampah ngan pompuan2 gdiks ni..
Well, no doubt, memang fitrah seorang pompuan bsifat manja2 kucing ni..
Cumanya, if u fake it or if u over-gedik it, people will just =_='

 
=======================================================================
CIRI2 GEDIK YG DIBENCI RAMAI

After 9/11 : More American Converts to Muslim !

Still remember this very date?? :


SEPTEMBER 11th 2001

World Trade Centre

Yes, tarikh hitam yg telah melahirkan lebih ramai Islamophobics di Amerika.
KONONNYA pengganas Islam yang buat..
Akibatnya, imej orang Islam tercalar apabila seringkali dikaitkan dgn extremism dan terrorism..
So, peristiwa ni dijadikan alasan untuk diorang berterusan mnyerang negara2 Islam..

The REAL victims.. ='(



But surprisingly, lepas peristiwa ni berlaku, makin ramai yg memeluk agama Islam..!
- 20 000 of Americans convert to Islam every year -


Mulanya aku wonder jugak kan...Why??
After doing some readings and videos, I started to get the idea..

Thursday, 6 December 2012

"Psstt..Jom Buruk Sangka"

Haaaa...I see it! I see it!

" Eh, orang lain baca Quran, dia sebok belek2 iPad  "
Actually dia pun sedang baca guna Quran apps..

" Huh, mesti dia ni jenis ndak sembahyang kan..Tengok tu, maghrib dia biarkan berlalu "
Actually dia sudah jamak solat, musafir..

" Kenapa dia ni bajet bagus btol hah? Macam menunjuk2 jak aku rasa "
Actually org tu memang ikhlas buat baik..Tdk terlintas pn untuk riak dsbgnya..

"Kedekutnya cik abang tu, tabung jumaat tu dia lalu jak, bkannya mau derma "
Actually cik abang tu awal-awaaaaal lagi sudah derma..

" Eleh Sabbe tu, nasihat orang konon~ Padahal dia sendiri yang buat..Cakap xserupa bikin..Ouh duuhh~~ "
WELL, SEBAB AKU JAHAT LA AKU CUBA NASIHAT ORANG, SUPAYA AKU LAGI RASA TERKESAN KALAU AKU BUAT JAHAT !!

* emosi tiba2 *
Jawdrop..O.O"

Sunday, 18 November 2012

Perang Israel-Gaza.."A self-defense"?!?!?

Awal Muharram 1434 Hijrah kali ni umat Islam di kejutkan dgn serangan Israel trhdp Gaza..
At first, yeah honestly I thought serangan yg 'biasa' dilakukan...
( u know, issue keganasan Israel-Zionis ni start sejak pemerintahan Turki Uthmaniyah lagi )
Tapi bila tengok brita n baca artikel2 tntng srangan ni, I was shocked! O.O!
Rupanya jaauuhh lgi truk dri yg sbelum2 ni..

Kenapa Israel serang Gaza?
Alasan?? "Self-defense", kata Obama Laknatullah...cis !!

“Presiden menegaskan sokongan Amerika terhadap Israel untuk mempertahankan diri dan menyatakan kekecewaan terhadap kehilangan banyak nyawa orang awam Israel dan Palestin,"

Mempertahankan diri?!?! Hey, Obama ni otak mana??



Think logically :  
2 musuh sedang bergaduh,
A cuit B..
Tindakan susulan B?? BUNUH TERUS!!


Lagi mau cakap self-defense ka?!
Gggrrrr...meluat! Benci! Kamu tunggu azab Allah~!




------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Jadi dimanakah Tuhan? Adakah dia tidak kisah? Kenapa Dia tidak hancurkan Israel sekarang?"

Kadangkala, ada yg tertanya mengenai perkara ni..
Bukan niat meragui kekuasaan Allah, tapi cuma tertanya..
Kan Allah itu Maha Adil, Maha Mengasihi..
Jadi, why not He just destroy the Israel the same way he did before kpd kaum2 yg telah pupus?

The Answer : Ini semua UJIAN untuk hamba2-Nya..

1. Adakah mereka (rakyat Palestine-Gaza) akan bersabar dgn ujian berat ni..?

2. Adakah kita, masyarakat Islam dari seantero dunia ambil kisah pasal saudara seislam kita?

3. Adakah iman kita cukup kuat untuk meyakini adanya Allah dan meyakini kekuasaanNya?

4. Apa usaha kita untuk membantu mereka yg kesusahan? Cukupkah sekadar doa?

Soalan2 ni boleh kita jadikan jawapan, kenapa Allah 'membenarkan' perkara ni berlaku kepada rakyat Palestine..
Hey, if Allah wants, He can destroy those 'animals' within an eyeblink


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HIKMAH DISEBALIK

Banyaaaak hikmah disebalik pristiwa ni kpd umat Islam sebenarnya..
Antaranya, ramai umat Islam di sana gugur dengan nama MATI SYAHID..
Kematian yg paling diidam2kan oleh smua umat Islam..yakni gugur kerana jihad
Then, Allah bagi kita peluang untuk turut sama membantu sesama umat Islam, yg mana pahalanya ckup bsar..

So insyaAllah, lepas ni aku mau tambah lgi pengetahuan aku psal prkara ni..
Walaupun kita xdpt bantu sangat, atleast kita tahu what is exactly is going on..

p/s : Smoga Allah merahmati para syuhada di sana dan mengembalikan mereka ketenangan sperti mana yg dirasai oleh Muslimin yg lain..aminn~


Did u know that we can donate Tabung AmanPalestin through message~!

Palestin<jarak>nilai
(nilai = RM1,RM3,RM5,RM10)
ke 39111

Sunday, 4 November 2012

Setelah 9 Hari DiRumah..(Cuti2 Sabah)

Assalamualaikum uoll's~
(ayat menggedik gaga)


Kini, bermulalah kembali cuti ku yg ringkas..ya, 3BULAN..idok ke ghengkasnyetew..
Masa dkat UIA lg aku sudah rancang apa aku mau buat di rumah..Antaranya~

1. Learn more about Islamic Current Issues  (pasal BaitulMaqdis etc)             
2. Watch RunningMan (bayangkan, aku baru episode 43..pling latest pn 100+)
3. Finish the Korean Dramas n Movies (belambak kwn aku bagi)                  
4. Carik lagu nasyid2 baru (mnataw ada yg best2)                                    
5. Habeskan novel2 aku yg tebengkalai                                                    

Tapi...memang hampeh hampp..=.='
Lain pulak yang aku buat...

-bangun, makan, on9, makan, on9, makan, on9, tidur-
"Shattap! Lemme finish this muvie first"


Dan pda hari ke-9 aku dirumah ni..Aku rasa busyan yg amat..
3 basic sites yg wajib aku klik, = Twitter,Facebook, Youtube
Malam lak tdur lewat, pagi bangun wajib kul 10++
(subuh aku bangun jugek lerr..tp kan ini Sabah..bapppppak awal seyh~!! O.o )
Macik Dusun sebelah rumah aku pn masi bedengkur2 lagi..hewhew  >_<
*motif terbesar*haha
Krooh krooh krooh..zzz


" Encik Sabrie, kenapakah anda tidak mahu bekerja ?"

Tepikir jugak mau kerja..but ish, perut aku sapa yg mau jaga kalau kelaparan menguis2 manja..hik3
Lagipon, mau kerja kat mna? Parkson?? Hey, aku ni 'wanted' kay..kena tuduh criminal.. (feeling2 Enjelina Jolie plak kalau wanted ni..XD )
Cett, muka innocent + childish mcm aku ni boleh2 kena tuduh cemtu?? haha..
Setahun bah aku xjejak 1Borneo..whatever..issue lapok...
So, to kerja, is a big NO! (mmg big btul kan ^3^)

Daripada tiada kerja, bagus aku usahakan balik blog aku yg sedang kesunyian nih..
Tambah2 lagi iman aku yg senipis kulit bawang yg dihiris 10..bagus aku self-improve..T.T


Apapalah..!! InsyaAllah I'll try..^_^

"Demi masa..Sesungguhnya manusia dalam kerugian"

Saturday, 9 June 2012

Asasi UIA - 2nd Semester + The Result


Awal-awal aku cakap, tujuan aku buat post ni bukan untok riak2 or bangga yarh..
My aim : just to kongsi2 my story...to share my happiness..^.^

[Post kali ni adalah rentetan post sblum nih ===> UIA - 1st Semester + the Result]



Bermula pada bulan Januari 2012..
Aku masok dgn azam dan smangat baru..!! Target 'foffelaaattt' sem nii!! eyyuw  =.='

Basically, sem ni aku amek 4 subjects :
1. Chemistry 1
2. Physics 1
3. Arabic Level 2
4. Basic Themes of Quran

The ones that masok pointer = Chem, Physics, and BTQ
Berbeza dgn sem lepas, kali ni 3 subject teras..Arab tu, asal lulus pun boleeyy~~ 

"Hikhik..Stakat lulus, aku pun boley", kata c Cemong
(=.=')

Mulanya aku target 4flat..WHAT AGAIN?!?!
"Toksah feeling2 sgt laa..Last sem cemgittew jgak, skali hampeh~",kata si Setan! O_O'
"Apa salahnya..Blom choba blom tau", kata bidadari kayangan~~ lah sangat!!

But, bila aku pikir2 balik, MACAM boleeeey jak..hurm~
Sbab at-least tiada subject BIO 'kesayangan' smua..
Whatever la~~Yg pnting aku buat sunggoh2..

===================================================================

__MY STUDY__

Honestly, sem ni aku agak malas as compared to previous sem..(don tell my parents!)
Entahla, maybe sebab agak frust sediiiiikit pasal last sem..
Bad Habits during this semester : 
1. Tidur awal (err,means xstady smpai lwat mlm)
2. Tidur lepas Subuh
3. Suka main game (CS...{o_o})
4. Baca novel (err, smpai mngabaikan stady)


 worry..tapi xlama, kejap2 struggle, tapi lama2 buaaaat lg balek~seddehh
Tp, alhamdulillah..I managed to score jgk la kalau kuiz ada. xp
Cumanya, masa dkat2 exam MidTerm and Final aku focus balik la..hee
(Aku sdar aku bkn jenis xbelajar tpi score..I have to struggle first) ! 

====================================================================

__THE EXAMINATION__

Dalam ndak kesabaran mau balek rumah, neves jugak mmikirkan psal exam..dubdab2~
CarryMark smua agak OK..syukur~Cumanya xtau la, final exam penentu segala..
Here's what I thought about the papers :
1. Chem - Aku salah buat kt soalan tinggi markah!! 
2. Physics - Obj senang sgt.Tp subj sangaaaaaat susah! Aku blur masa exam.aarrrhh~!
3. BTQ - Obj senang sgt.Tp structure............................='(
4. Arabic - Yaayy!! Snang!! hahaha..lulus pun boleeyy~~

Why Bek!? Why?! Kenapa exam kalini sangat merisaukan aku..
My friend said maybe I was just too overthink bout the hard questions..
Who knows I can score the easy questions...amin~

=====================================================================

__THE RESULT__

Awal2 aku mindset, jangan mengharap sangat..
Redha jak apa2 yg akan aku dapat..owkay owkay, not a big deal~
So, sepanjang cuti aku xfikir sgt la pasal rsult..(xmcm last sem..xp)

DAte : 4th June 2012 tariks sebenar keluar..Aku plan mau check esoknya, sbab konpom sesak~
Tp, manatau dapat check..Aku refresh bbrpa kali, NAH! DAPAT!
Dengan penuh debaran + buat2 cool aku check........


CHEMISTRY - A
PHYSICS - A
ARABIC - A
BASIC THEMES OF QURAN - A

The pointer - 4.00

And I was like....O.O!!!!
Then, mata aku pedih, keluar air2 jernih mmbasahi bulu mataku~ [ayat novel ghittew]
Hahaha! Happy kuwt..Alhamdulillah...^.^
Paeng and Syazwan pon dpt 4flat..yahoo~
=======================================================================
Pndapat aku....
Ini smua nikmat pemberian Allah..
Aku yakin, aku dpt rsult ni bkn sbab 'aku yang blajar', tp sbab nikmat Allah semata2..
Simply said, UJIAN buat aku, mcm mna cara aku mnghadapi dugaan nikmat kesenangan ni..
'aku yg belajar' tu cuma asbab dia jak..
Bcoz ada jak yg struggle maut2 tp rsult xsberapa, and vise versa kn..
Wallahualam~


Monday, 28 May 2012

TerHina Rakan Sendiri.. :'(

Pagi tadi, aku tengok TV1, ada talkshow. Tajuk dia - "Aku Tak Kisah"
Kupasan yg mmg mnarik..Tp, ada satu subtopic yg aku berkenan, pasal "oops xsngaja"..

Ayarkk!! Xsengaja baaahh~~


Manusia kan memang diciptakan berbeza2..
Dari segi rupa, perwatakan n the most important = PERASAAN

"Terkadang ada certain perkara yg kita tidak kisah, tp orang lain ambek kisah "

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Contoh : 
- Si Y ndak kisah kalau org cakap pasal perut dia. Xkesah la gemuk ka kurus ka, its non of his matter. "Whatever~~",dia ckp..
- Tapi! si Sabbe' kisah yg aaaamat bila org ckp pasal prut dia (Gmokk!!).."Shaddap!",dia ckp..XD
- So, problematica berlaku apabila c Y ni dgan lantangnya mengejek c Sabbe' (dengan niat bergurau - SBAB DIA XKESAH)..

"Bek, gemuknya kau! Mcm tong dram suda",hina c Y
" Kurang ajar. Aku gigit telinga kau ah !!", jwab c Sabbe dgn marahnya

(O.o) I was just kiddin'

Eherk~~sury..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Undeniably true, senario cemni mmg slalu berlaku right ?!
Kita just bergurau, tiada niat pon ntuk mnyakitkan hati or whatsoever..
Cuma, kita kadang ndak sedar samada gurauan tu offensive atau tdak..
Dan, bnda ni slalu berlaku dalam kalangan best friends..
"Alaa, kan kita kwn rapat, xkan masih amek kesah lagiii"..(nope,wrong)



So, apa mau buat untuk elak bnda ni dari berlaku??
Honestly, aku pon xtau..Almost impossible lah sbab mmg perasaan manusia lain2 kan..
Kadang2, kita rasa kita PUJI, tapi sebenarnya terHINA plak..huhu
Cuma yg pasti, someone tu ndak suka bila KELEMAHAN dia kna mention..
For instance : Kurus, gemuk, bejerawat, lembab, hitam, ketiak masam, jongang, mcam2
la!

So, as a lesson, don't mention ur friends' weaknesses in front of him/her..
Because they might got offended by what u say..




p/s : Aku slaaalu buat bnda ni, trutama to my friends..So, aku mau mintak maap la kalau aku tercakap bnda yg xspatutnya..Mcm, ndak makan sayur ka, mnat Kpop ka, pengotor ka, suara sumbang ka..banyak la! Sorry eih~~ peace.. ^.^

Wednesday, 16 May 2012

Novel = Jiwang ?!?!

Selalu org kaitkan novel ni ngan prempuan kan..
Golongan jiwang2 karat yg suka ngan fantasi cinta romantis yg bisa meruntun jiwa..GITTEWW~~
( Ko mampu buat ayat Sastera A+ cemtu..hehe )

Tapi, sekarang aku mau ubah persepsi manusia sahaya smua..
Ya, I admit yg novel cinta mmg belambak kt kdai buku..
And of course novel2 sbgini mmg mnjadik kegemaran para wanita tuk dijadikan bhan-senyum-sndiri..

Tp jangan lupa, banyak novel lain yg lebih besifat unisex-novel..
One of them : ISLAMI NOVEL
Islami novel ni lebih bersifat general, where banyak elemen yg bole dimuatkan..
Contoh : cinta, persahabatan, kekeluargaan, tarbiyah diri, perkahwinan, banyak lagilah!!



Naahh..Dan aku salah seorang penggemar novel Islami..
Hurm, bgi kawan2 yg kenal ngan aku, msti ramai yg takajut bila aku ni tiba2 suka novel..
Sebab dulu, aku pandang sipi2 jak novel2 tu smua..heh, xpandang langsong pun..
Aku kdg2 malas sebenarnya membaca2 ni..Pnat mata n otak aku..tambah2 yg tbal2..dush

( Tp sudah mnjadik kewajipan Muslim right : IQRA' )



Cuma, entah, secara tiba2 aku minat baca novel..
Smua started when I accidentally terbaca novel aku yg aku beli lamaaaaa suda..
Entitled : Jangan Biarkan Surau Itu Roboh..
Then, I found that mcm mnarik jgk baca novel ni..mcm tngok muvie plak.
I finished it within 2days - dengan mengabaikan study aku..hakhak

Start dari situ, belambak novel aku beli ..
And later, aku akan buat review tuk smua novel yg aku baca..

Ini novel yg aku beli masa Pesta Buku Antarabangsa kt PWTC aritu..rm135 total


p/s : so, sepa2 yg minat baca novel tu, mehla berdiskusi ngan aku novel apa yg besh2~ xp

I'm Back..!! \O/

Hiyyaaaaa~~I'm bacckk!! Msti ramai yg tertunggu2 dimana aku and mana post aku tergendala..
( Bajet femes lettew~LOL ) XD



No la,,actually aku baru jak 3 hari kat rumah, cuti semester 1 bulan..
Sebelum ni kudrat aku sangat tidak mampu, even untuk bukak blog ni pon ralat..Busy bha~ ;p

Apa2pun, here I am, sdang be'relaks2-an d rumah..
Mmndgkan cuti kali ni kejap jak, so aku sda rancang my time wisely..
Meaning that waktu hangout aku kt KK kurang skit la..Will spend my time more kat rumah..
And, insyaAllah akan merajin2kan buat new post kt blog tersayang ni..^.^

(aku pun xsure, ada ka jugak org tngah baca luahan perasanfemes aku ni) haha!
Whatever, yg pnting minda aku ni ligat suda mau tulis banyak bnda..ngeh3x..
Kalau rajin, baca la banyak2 eih..Salam~~

Friday, 3 February 2012

Asasi UIA - 1st Semester + the Result

Awal-awal aku cakap, tujuan aku buat post ni bukan untok riak2 or bangga yarh..
My aim : just to kongsi2 my story...to share my happiness..^.^


Untuk semester 1, subjek yg aku ambek :
1. Biology 1

2. Mathematics 1
3. English Lvl 6
4. Arabic Part 1


Yg masok pointer cuma math and bio jak...
Nampak senang rite...?! Dua jak..compare bdak2 matriks n asasi lain yg belambak2 subjek diorang amek..
Mula2 dulu aku pon pikir benda yg sama..
Tanpa segan silu dan pnuh yakinnya, aku target tuk dpt 4.00...(too ambitious)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
My Study

Sepanjang study tu, ndak lah susah-yg-amat pun..Mcm biasa la, ada yg senang, ada yg susah..
Carry mark aku pon, Alhamdulillah...kira cukup2 la untuk melayakkan aku tuk dapat A for both core courses..
But in the end, depends on my final paper la jgak..

Tahap struggle aku amat2 tinggi...
Yalah, kalau target pun ter'over, usaha pun kena la ter'over jgk kan..hihi
Sleep at 12..then wake up early at 5 or 6 to study..
Aku akan rasa sangat bersalah kalau xstudy even seminit masa terluang..(O.O")
Ada soalan, jumpa lecturers direct..lects aku pon baik yg amat2 baik..^.^


The Examination

MAsa Examination day...~

1. Math - Alhamdulillah....boleh kata agak senang la...(yakin)
2. English - Alhamdulillah...smua lancar...(yakin)
3. Arab - Alhamdulillah...kira leh pass la...(yakin)

4. Bio - Alhamdulillah.....HAMPEH!!! hahaha... seriesly susah tahap lagenda paper arytu...

Tahap frust aku towards the bio paper : sampai macam aku mau melahap spuas2nya makanan kat cafe bawah tu...bwahaha!! XD
Memang, tiada harapan lah mau dapat A..konpom suda tu...(miracle la kalau dapat pun)
Tinggal mau dapat A- or B+ jak..Whatever~~
Doa aku : "Ya Allah, berikanlah aku yg terbaik buat diriku.."

MAsa semester break, kami difahamkan soalan math arytu BOCOR(?!?!?!?)
Haahh?!Series bah? Aiyya...Cana ni?! Sudahlah arytu senang..xkan kena repeat agy..huhu
Tepaksa la repeat masa bukak sem 2 nanti...uhuhhu...
Xpa,redha jakla...ada hikmahnya..^.^

So, aku study la kat rumah........(dengan rela hati..hihi)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The Result

MAsa semester 2...
Sudah habes repeat Math paper...

Official result akan kluarr.....jeng3!!...nebes yg amat melanda diri..
Practice dulu untuk memasrahkan diri kalau rsult xbaek..hihi
Masok portal, check result...tadaaaa~~

BIOLOGY        : A-
MATHEMATICS : A

ARABIC           : A- 
ENGLISH         : Reading - Band 8/9
                       Speaking - Band 8/9
                       Writing - Band 6/9


Overall Pointer : 3.82....^.^
MasyaAllah..punyalah aku happy..besyukur sangat..
Terkabul doa aku untuk dapat pointer yg terbaik yg sesuai untuk aku..Alhamdulillah..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
p/s : insyaAllah...untuk sem 2,aku pun akan berusaha lagi...=)
(dun share this story with others...kalau baca,baca sorang..hekhek)

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...