Label2 yg best..!

Sunday, 13 January 2013

Lepas SPM : Matriks, Asasi, Diploma, Form6 ?

Another entry pasal SPM..Suka betul aku post pasal SPM kan.Bukan apa, sebelum ni pon aku alami perkara yg sama jugak, mencari2 info pasal 'next-step' ni.So, I hope this one may help. ^^


Sekarang aku mau cerita pasal, 'Beza antara Matriks, Form 6, Asasi, Diploma' dan yang mana mungkin sesuai untuk kita..

1. Matrikulasi

Matriks sesuai to those yg rasa mau tebus balik result SPM dia..Untuk masuk matriks, setahu aku result kena OK, tapi xperlu cemerlang sgt..Rasanya 3A boleh masuk sudah kot (correct me if I'm wrong)
Tapi Matriks ni agak mencabar, sebab masa study yg agak pack..(Ada jgk yg 2tahun kalau mau)
And kalau kau mau jadi the 'selective ones' perlu struggle habes la, sebab bilangan 4.00 belambak..So, kalau takat 3.50 tu xsemestinya kau dapat universiti pilihan masa degree, ended up 'kena lelong', istilah yg agak femes utk bdak2 matriks.

info berguna dari yg berpengalaman..^_^


2. Asasi (klik sini)

Asasi ni sama jaa ngan matriks..In fact, asasi/foundation = matrikulasi universiti..
Bezanya, kebaikan masuk asasi ni, kau akan ada bound dgn sesebuah universiti tu..
Kecualinya, bebudak asasi UM & UiTM kena isi UPU balik..(Cuma kau akan mnjadi priority oleh pihak universiti untuk masuk degree). Pusat Asasi universiti lain otomatik dapat masuk degree kat universiti yg sama..

Then, asasi ni pembelajaran dia lebih fokus pada bidang yg BAKAL kita amek masa degree..
Contoh, kalau kau mau jadi engineer, you wont take Bio..
But actually xsemua universiti mcm ni, ada jugak yg setadi Bio,Phy,Chem sekali disregarding ur future course..asasi sains UiTM guna sistem ni.
Tapi universiti lain lebih specific, cth : asasi kejuruteraan UIA, sains Fizikal Unimas, sains Fizikal UM



3. Diploma

Diploma ni untuk mereka yg xmau stress setadi, sebabnya belajar 3tahun...agak lama..
Pastu, kebaikan dia, lepas diploma boleh terus kerja..Kalau asasi/matriks xboleh..
Dan, bila sambung degree nnt, u will skip some years..(sebab some sylibus suda belajar msa dip)

IMPORTANT!! : Aku baru tau kewujudan SPA few months lepas SPM kami kluar..
Beliemme, kalau rasa mau 'rileks+selamat', ambil lah SPA..Aku amat3x galakkan..
Sebabnya, masa SPA, kamu akan didedahkan dgn kerjaya kamu..Plus dapat biasiswa kerajaan..duit duit duit~ $.$
Dan paling penting ==> OTOMATIK DAPAT KERJA LEPAS SPA..Which is peluang yg jarang2 kita boleh dpt, xperlu fikir pasal masalah kebun anggur kau kau xterjaga..



4. Form 6 - STPM

Form 6..Pada sapa yg suka spot-chek tiap hari, pakai baju sekolah, perhimpunan, menyayangi junior2, guna istilah 'cikgu' etc..hehehe
OK, mcm aku sendiri, mmg aku xmau masuk form6..xpenah terlintas sedetik pun..
Imagining aku sedang pakai baju sekolah, berkedek2 naik bas skolah bersama adik2...seram
Tapi, sebenarnya Form6 ni sangat bagus sebenarnya, dan STPM bukan senang ok!
Paling susah di Dunia Asia..kalau takat dpat 4.00 kat Asasi tu toksah bangga sangat lar..

Then, Form6 ni, akan menjadi priority kepada mana2 universiti dalam or luar negara.
If you get good result in STPM, that means you are reaaal good~~*respect*




CONCLUSION

Setiap penempatan ada pro's & con's masing2..

Kalau kau jenis yang mau study cepat, dan kau yakin mampu untuk catch-up pembelajaran, plus dapat good  SPM result, ambillah Asasi atau Matriks..
Just be careful dalam memilih course, sebab takut terlajak pilih, nyesal...(klik sini)

Kalau kau jenis yg mau study cara relaks, malas mau struggle hempas-pulas, mau kerja cepat, ambillah SPA..kalau gagal interview SPA, ambillah Diploma..pretty much the same thing, cuma SPA lebih untung..
Kelemahan dua ni, gaji lebih rendah berbanding Ijazah..(But u still can directly sambung degree)
Abg aku SPA, boleh ja aku mintak rm50 tiap kali jumpa...ekeke

Kalau kau xkesah dengan riangria suasana persekolahan, dan berani mengambil risiko, ambil Form6..Sebabnya, walaupun susah, tapi if you get good result, you're the boss..=)

Kalau kau mau pi oversea? Ada aku kesah..hehe..(klik sini)
InsyaAllah kalau aku rajin, aku buat pulak 'cara untuk setadi ke oversea'



p/s : Ini based on apa yg aku tahu dan menurut pengalaman kawan2 aku sendiri..Kalau ada kesilapan info, please inform me..Or any question, just 'call me maybe'..*xkepingin*



22 comments:

  1. sy dulu matrik. matrik sgt best. jimat masa. setahun je. pastu dapat sambung degree yg 1st choice. tapi siapa yg tak tahan stress better jgn pilih matrik. btw, skrg dah abis degree kat UM dah pun. sy cdgkan nak masuk matrik, pilih matrik yg dah lama. mcm kmpp, kmk, kmns. lepas tu kan kalau students lepasan diploma susah sikit nak sambung dgree. pointer mmg kena tinggi sgt. p/s pengalaman kwn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for that usefull info Sheera..^_^
      Nnt beta masukkan kt dlam entry nih..

      Delete
  2. hahahah. xla juga relaks ambik diploma melalui SPA ni. peraturan mengarut banyak, xbebas macam U and Kolej lain. mw cakap relax tu, lagi la jauh. sebabnya, yg ni kerajaan yg bayar kita tuk belajar, bukan kita yg bayar tuk belajar. :)

    ReplyDelete
  3. thankyou sebab info ni. sy nda dapat SPC ka mrsm kk ni so benda ni smua amat membantu! hehe thanks senior!

    ReplyDelete
  4. NICE EXPERIENCE..so useful for me!! i LIKE this page

    ReplyDelete
  5. tengah fill in UPU form, then come across with 'asasi sains hayat' and 'asasi perubatan'. do you know the difference between them??

    ReplyDelete
    Replies
    1. In my experience,asasi perubatan only available at uia (so far as i know)..very hard to get unless u got berderet A+ (min 7)..
      Asasi sains hayat,u cn persue medical..i think UM use this term..
      HOWEVER!asasi sains hayat UIA is not for medical..theyll be more like scientist thingy..

      In the end,it depends on the university..so better ask the uni personally what course they provide in detail..

      Delete
  6. kalau saya masuk matrik n dpt 4.00 , komfem ker dpt 1st choice mse ijazah? tkut gk sbb rmai yg berderet 4.00 ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tu xbrani comment..it still depends on soo many other aspects..

      Delete
  7. saya tengah pening xtaw pa nak masuk...tapi kawan2 sya ada ckp yg form 6 lagi ok..jadi mungkin d kat sana lh yg saya masuk..sebab kalau form 6 dapat 3.00 sudah boleh kalahkan budak matrik yg dapat 3.50..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul apa yg ur friend said..
      Just keep in mind yg form 6 is not easy, thats why the graduates who r SUCCESFULL ONLY sangat laku in market..

      Delete
  8. pasal matrik ... ramai kate susah.. susah.. tp kenyataannye, semue bende susah kan? hurmm.. tak tahu nk pilih diploma/asasi/matrik... form 6 tak dpt... so, ade tak kate2 perangsang untuk saye..
    saye sangat memerlukannya sekarang... tolong saye... spm2012 saye dpt 5A, termasuk akaun .. dan semue kredit.. 9subjek saye amek.. please bantu saye bg sedikit idea atau pendapat..

    ReplyDelete
  9. Simply, apply asasi first..Kalau xdapat, baru masuk matriks..
    Kata2 perangsang: err..cheh, apa ek..gini, buat research banyak2, cari minat, choose which is ur fav university + ada course tht u want..last but not least, doa..^^

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum.. skrg nii smua bebudak spm penin nk prefer yg mna terbaik.. well, sya pon sma,, sya dpt offer matrik perlis utk akaun.. so, dilema btoi nk p ka dakk,, rmai yg ckp jgn amek risiko, ada gak kta amek ja, jimat masa n rugii xp.. sya sndri pon xtauu.. alhamdulillah laa, spm sya straight A.. so, cna ahh?? sya sndri xyakin nk p mtrik ka dakk,, xsmstinya result sya elok sya blh success kt matrik, n dip?? pls..bg pndpt sket..

    ReplyDelete
  11. assalam.. ada kawan saya ni dy dpt asasi sains kemanusiaan kat uia.. tpi mseh bingong lgi nk ambek tak @ stay f6 je? sy pun taktau nk bgi pendapat apa lagi kat dy.. dua dua bagus.. blh tak tlg bgi pndpt.. spya sng sya nk xplen kat dy?

    ReplyDelete
  12. haloo senior.. :) mw tanya baaa,, antara ipts ngan ipta mna satu yg better?.. btw, sy dpt tawaran kptm-civil eng. ngan tawaran dr politeknik- mekanikl eng.. plezzz dh bingung tahap gaban dh ni nk plih ipta or ipts..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tanya aku yg berat sebelah lagi bias ni, aku akan cakap IPTA is much preferrable..hehe
      Talking bout IPTS, kita xtahu sejauh mana ke'establish'an kolej/uni tersebut..
      Among well known IPTS yg mmg bgus cth: Taylor,Uniten
      Soo, psal KPTM ni aku pon xtahu sgt..so can't say much..hihi
      Tpi kan satu civil, satu mekanikal..so,minat yg mana tu kna consider jgk..^^

      Delete
  13. Hehe boleh tanya lg tak walau dah lama. Ok fr example i got quite excellent result & i dnt know nak sambung either dip/asasi masa isi upu. So i went to few edu fair. Ok sbb ada org kata result excellent ambil lah asasi. And bila org kata lagi kalau dip ni student nya bila sambung ke degree fundamental knowledge lebih drpd asasi/matriks. So saya rasa macam tak nak bljr lama sgt & dlm masa yg sama saya risau tak capable bila pilih asasi sbb org kata quite pack kan. As fr you, kalau dlm situasi ni mcm mana? - frm: xzyxxx

    ReplyDelete
  14. lepas stpm nk g mne ??

    ReplyDelete
  15. Ada bleh bg pendpt....adik sy...dapat pasum..asasi sains hayat...at d same time..dpat biasiswa spc yayasan pahang...tp syaratnye..kene masuk uia perubatan..skang kalo adik sy cancel je um...uia akan trus keluar surat tawaran...any suggestions. .or guide..sy pon xtau nk advised sbb dua2 good university. .cuma uia ..ada biasiswa negeri...

    ReplyDelete
  16. Ada bleh bg pendpt....adik sy...dapat pasum..asasi sains hayat...at d same time..dpat biasiswa spc yayasan pahang...tp syaratnye..kene masuk uia perubatan..skang kalo adik sy cancel je um...uia akan trus keluar surat tawaran...any suggestions. .or guide..sy pon xtau nk advised sbb dua2 good university. .cuma uia ..ada biasiswa negeri...

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...