Label2 yg best..!

Sunday, 13 January 2013

Kenapa Best Tinggal di Asrama

Tengok tajuk bebaik..asrama ok, bukan asmara.

Wokeh, sejak kecil aku jenis 'budak duduk rumah'..
Dan sekolah pon, aku sejak darjah 1 bersekolah di sekolah harian..

Untuk dijadikan cerita, masa form 4, aku apply untuk masuk MRSM KoKi, sekolah berasrama yg menjadi idaman ramai pelajar d Sabah..yekerr
Alhamdulillah dapat..Mula2 tu hepi yg amat lah dapat masok sekolah sains..
Tapi bila makin hampir untuk mndaftar tu, aku mula naik cuak..O.O'

"Mcm mana lah kehidupan aku tu nanti.."
"Aish, takdak kes buli kaa..?"
"Aku mau makan apa.."
"Sapa mau basuh baju aku.."

Honestly aku dulu bukan jenis yg berdikari..Tambah2 anak bongsu, memang dibelai dimanja lah..
Sebab tu bila besaq sket nih agak manja-manja Ella sket..*ngeri*
Dulunya aku xpandai basuh baju, xpandai iron baju, xpandai urus masa, serba-serbi noob lah..
Tidur pon kena paksa, hari-hari kena marah sebab kuat sgt main game..XD

Soo, bila masuk asrama, aku berubah drastically !!
I was a whole different Sabrie..berbeza dari segi pengurusan masa, cara berfikir..
Aku sendiri rasa masalah identiti masa awal2 dulu...(chey, over plak en..kau hengat ini telenovela)
Ringkasnya, aku jadi lebih matang lah...


Aku xnampak sebarang kematangan disini..=_='
Zaman form-2.. suci nya wajah itu..uhuks
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Apa Ke'best'an Tinggal kat Asrama ?
"Best la tandas..!" (?)

1. Pandai Berdikari

Like I mentioned before, kat asrama ni semua benda kita kena buat sendiri.
Basuh baju, iron baju, hantar dobi (ni aku xpenah buat sbb aku rajin)..
Apa ko ingat kawan kau sanggup tolong basuhkan?..Mintak mahap..
Kalau kau kasik aku pun, aku iktiraf jadi kain lap..*lap guna kaki*

Pastu memang katil wajib tegang la.."Selagi nyamuk tu ndak tegelincir di katil kamu, selagi tu belum tegang", kata warden..kau pernah tengok nyamuk tegelincir ?? O.O'
Cara senang, kau tidur la kat katil org..Konpom katil kau xterusik...^.^
(Chey, ntah-ntah 3 org dh tebongkang kat katil kau..)
"Aku dulu rosakkan katil kau..piisss~" kata Ahmid smbil buat muka jahat..>.<

2. Banyak Masa Study

Kehidupan asrama ni lebih terancang..Petang ada prep, malam pon ada prep.
So, mau xmau kau akan wajib pegi setadi kat kelas secara berjemaah.
Lagipun, kalau asrama ni, jarak pegi kelas teramatlah dekat.
So, you wont waste your time waiting for the bas sekolah, berebut2 mcm kambing..mbeekk
Ouuhh, I like this part..=.='
Lagipun, kat asrama ni, game tu agak tersekat sikit..
Zaman aku dulu, hempon, laptop mana boleh bawak..(xbawak la sangat)
So, dengan otomatisnya kau xdapat main game..
Asal boring, study...boring study, study lagi...boring lagi, buat-buat lah study..
Ni haa contoh buat-buat study..xp

3. Disuap

Bukan makan disuap, tapi ilmu tu yg disuap.
Cikgu2 sekolah sains, especially cikgu2 MARA ni sangat berdedikasi.
Kamu akan nampak kesungguhan diorang mengajar, sampai kamu betul2 paham.
Jujurlah, kalau compare dgn cikgu sekolah harian, mmg beza..(walaupun xsemua cemtu)
Ada jaa cikgu skolah harian yg rajin..
mcm Ust Abdullah, Miss Chong, Mdm Suria, Sir JJ, Mdm Tan,...kau xkenal pon en..krik-krik

Lagi, sepanjang aku study kt MRSM, modules (compilation questions) sangat banyak..
Sangat sangat sangat sangat banyak sebenarnya..Blom siap satu, satu lagi mendatang..mak'aih~
Memang kena tonyoh habis-habis..Blom cakap yg past-years trial pnya compilation lgih..
Hasilnya, pemalas tegar mcm aku, boleh jadi pelajar yg sungguh rajin..aiseh..
Dkt2 SPM, Math & AddMath boleh kata tiap hari ada habuan..


4. Ramai Kawan

Ini undeniably true..Bayangkan bila remaja-remaja sebaya kita, tinggal di bawah satu tmpat yg sama..
Memang happening la..Mcm2 jenis kawan yg kau jumpa..Ada yg ustat2, pengumpat sejati, freak, bnyak mulut, kuat study, annoying, pendiam, genius, comel (itu aku), pencapubpak lawak, geng Kpop, ramailah~

Beliemme, ikatan persahabatan tu akan lebih vivid & solid..
Masa berpisah tu, akan sangat terasa sedih dia..ades, terkenang plak...wuwuwu.. ='(



5. Toksah Gendong Buku Sekolah Tiap Hari

Haaaa..!! Ini nikmat..Masa sekolah harian dulu, tiap hari bawak buku tebal2 gi skolah kan..
Padahal bukan guna pon..Kdang2 cikgu yg xmasuk kelas ..*hoorayy* =)
Kalau stay asrama, kau tinggalkan jaa buku2 tu kat kelas..Tadak sapa mau curik..
Kalau rasa mau ambek, silalah terkedek-kedek sambil bergelak-ketawa ke kelas..
Bawak pencil case, fail bohong, beg kosong, homework xsiap, kamera dan senyuman =)
Pastu melenggang-kangkong gi kelas.

6. Kurang Belanja

Di asrama, makan di Dewan Makan free (bayar, cuma sekali dgn yuran)
Sehari makan sampai 6kali pulak tu..Sbb tu berat aku naik msa form 5..
So, xrisau pasal belanja gi skolah tiap hari..kan ada yg belanja sampai 5ringgit sehari..!
Heysh, jahat nyaa..Aku dulu belanja 1ringgit jaa sehari..wah, baiknya...


7. Banyak Cerita Hantu (?)

Huuuuuu..Seriyyes..asrama ni baaanyak sunggoh crita hantu yg best2x..

Bukan aku xtau semua tu rekaan semata, tapi still seram jugak..
Especially untuk orang penakut mcm beta..
Xcaya gi search YouTube taip 'hantu asrama'..konpom ketaq~ >.<
Untuk tambah keseraman, tengok ramai2 kat asrama..series best..


Saspen en...takut lettew

8. Dapat Nama Baru

Ok ini part beta suka...Percaya la, bila kau masuk asrama, mesti ada jaa nama baru yg kau akan dapat..

Kami dulu complete set nama-nama binatang..Ada si Tikus, Gagak, Bangau, Katak, Kambing, Monyet Probosis, Duyung Pulau Balambangan..
Jom main teka nama ala2x rimba..
Nama Sabbe' tu pon aku dapat masa form4 lah..
Mula2 tu rasa pelik sket dapat nama baru nih..Tapi lama2 melekat.. =)
Bila orang panggil Sabrie plak rasa pelik...aiguu~

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Haaaaa...tu lah antara ke'best'an duduk asrama ni..Menggoda sungguh en..
Pada sapa2 yg masih ragu2 tu, aku galakkan lah untuk stay asrama..
Solat terjaga and insyaAllah boleh tambah iman..yg penting, pandai pilih kawan.

Walaupun kat UIA ni aku still asrama, tapi xsebest mcm zaman skolah dulu..='(

p/s : pinjam laci Doremon..


6 comments:

  1. All of these are really true ^o^. Especially part kena berpisah dgn kawan2. Masa habis je paper terakhir hri tu, terus menangis berbaldi sebab sayu sangat T_T. Dah nak tinggalkan kawan2, bangunan asrama tempat tido and buat mcm2 aktiviti2 lain selama 5 tahun, blok2 belajar yang byk memori, omg I need to stop now T_T

    ReplyDelete
  2. aigoo -.- Bestnye dengaq ! >.< Hmmm,,MRSM much more better than SBP right ? "_" and MRSM more comfortable lahhh kan? ,,, btw,still sama,ASRAMA . ;D life asrama.

    ReplyDelete
  3. mmg best bila diingat2 blk kenangan semasa di asrama.
    TuneTalk topup RM30 dapat kredit RM40, topup RM50 dapat kredit RM70, cashback 3%,tiap kali topup dpt point.
    http://www.TalkFree2U.com/sitirevell
    http://tunetalk13.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Betul ! Seronok sangat duk asrama . Kat asrama je la kita dapat kenal semua kwn2 satu batch . Klu duk sek harian , ntah2 budk2 kelas sblh pun tak kenal

    => littlemindeulle.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. tak sama ngan asrama SMKA

    ReplyDelete
  6. aku duk asrama gak , tapi SBP , semua lelaki .. tak brp best sgt , best tu best , tpi [perempuan xde! :( . tapi keseronokan duk asrama tu xdpt dinafikan ... aku cdangkan kalau ada insan form 4 atau form 1 yg tergerak hati nk gi sk asrama .. buat je , cayalah , memori korg2 yg paling best akan diukir kat sana

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...