Label2 yg best..!

Saturday, 29 December 2012

Kenapa Pilih Farmasi, Bukan Doktor

Makcik2 : Sabrie, ambek bidang apa sekarang

Aku : Farmasi.......

Makcik2 : Eih, kenapa bukan Medic? 

Aku : (again~sudah ku agaaakk..)




Masa form5, yang kami fokuskan cuma SPM..
Ramai yang kurang amek tau pasal future kerjaya..
Lagipun SPC MARA masa tu tawarkan medic & engineering.

Seriously aku tidak pernah dngar pun pasal kerjaya Farmasi..noob en~
Memandangkan aku ni selalu sakit2, sakit tulang la, sakit kulit la.
So aku automatically berminat pasal ubat-ubatan, dan memilih kedoktoran, without knowing the existance of Pharmacy Career.

Yang aku tau, kerja Farmasi ni cuma aunty2 kat kedai Farmasi jaa..
Kerja kat kedai2 is just a big NO..Bukan minat aku...
Tidak nampak exclusive gittew..Wah! Demand.. >_<

Kena reject oleh MARA (klik ini) tu la antara pemangkin aku xmau medic.
Only after I got the SPM result, aku start cari info psal kerjaya yg sesuai dengan aku selain Medic.
Barulah aku tau, berpuluh2 kerjaya yang boleh aku pilih dlm bidang kesihatan nih..
Usha pnya usha (bajet KL), finally I made my ultimate desicion, I'm choosing Pharmacy~

panjang pulak aku membebel..haha
WHY PHARMACY ?

1. Basically sebab Farmasi completely berkisar tentang ubat-ubatan
U know, funny experience during my SPC MARA interview,


" Another reason why I wanna be a doctor, because I want to INVENT A NEW MEDICINE bla3x "

Like sriously!! Doktor mana ada masa mau fikir mau pegi lab & cuba buat ubat baru..
Masa diorang habis untuk ngadap patient patiently jaa tiap hari..hehe
Misti interviewer tym tu tahan ketawa kan..Padan kena rijek..Leulls~
"Pffftt !!"
2. Next, sebab aku jenis cepat panik..
So, memang zero-minat kalau bab membedah2 ni..
Scary dow tengok badan kena potong2..Siat kulit, jahit kulit, errgghh..! O.O'
Even kalau kena injection pon aku takut yg amat, inikan lagi mau inject orang..Ohhow no~
" Ayaaaaaaaaaaaaarrrkkkkk "

3. Gaji tinggi lebih kurang macam doktor..=)
Tang ni no doubt, gaji tu antara faktor utama..
Lepas aku kaya nanti, jom gi melancong ramai2 ! #E'eh .. insyaAllah~

4. Kerja ikut office hour..No On-Call
Mau cakap kerja rileks tu, maybe tidak..But atleast tidak sesukar doktor, kot..
Masa aku gi HKL (Sepital Kolumpo) ritu, bukan main rileks Pharmacist dia bercerita2 sambil bagi ubat..
Itu yang aku suka tuh..tiap hari hot story~ Leulls.. >.<
Geng bergossip..>_<
5. Baju Pharmacist lawa..
"Eh, ni pon jadi faktor jugak ka?"
Ai suda semistinya~~~Barulah ada semangat mau pegi kerja..Feeling2 jadi doktor..
Kalau ada patient emergency sesak nafas, dia panggil aku, mampus aku..haha



KALAU DOKTOR ?

Ramai jaa kawan2 aku yg ambek medic..
Dan medic hanya untuk mereka2 yang tabah dan mempunyai semangat dan keazaman yg kental untuk menjadi sorang doktor~~Bukan senang dek..
Kalau pengecut macam aku, bagus xpayah..hehe

But if you have the confidence physically+mentally, and spiritually prepared..Go for it !!
(Gaji doktor tinggi seyh..kakak kwn aku baru grade trus dpt rm5000+..kayaa) X)
Mata duitan jugak aku en..hewhew


p/s : Jangan marah para future doctors diluar sana..Aku sekadar bercerita~hewhew

24 comments:

  1. gud luk dgn bdg yg dpilih..
    pape pn, effort n minat tu pntg..:)

    ReplyDelete
  2. Kalau buat foundation in science, boleh continue tak untuk course pharmacy masa degree. Hee *maaflah menyemak. I'm spm leavers*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat dan memang itulah yg sepatutnya..^_^
      insyaAllah aku buat entry khas pasal ni..thanks for the suggestfull-question..^___^

      Delete
    2. mana lbih baik...asasi atau matrikulasi?

      Delete
  3. Stereotype question from people.....We're shadowed by medic until they dont see that pharmacist also one of critical course even for the time being actually it is not but still without pharmacist they will never get their medicine right.

    ReplyDelete
  4. Sy pun minat nk ambik farmasi ni...lgipun tak suka darah dan bedah2 org... :)

    ReplyDelete
  5. Pakaian pharmacist mcm mna ye? Mcm doktor ke? Ke mcm nurse?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pharmacist ni kan profesional dik, pakaian dia tentulah mcm doktor..takkan mcm nurse kot..dah belajar susah nk amik course ni pun bkn senang, at least kena dapat cgpa above 3.75.

      Delete
  6. Demand utk pharmacist (kat msia) bg taon2 yg akn dtg cane ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. honestly, recently we heard that graduan pharmacist akan berlambak..In fact,now pharmacy no longer critical course..
      But no worry, no matter what, kerjaya farmasi is luas..bnyk field yg boleh ceburi..if u still hv interest, still boleh ja persue..

      Delete
  7. Demand utk pharmacist (kat msia) bg taon2 yg akn dtg cane ek??

    ReplyDelete
  8. salam. err maaf nak tanya, kalau dapat dan buat asasi hayat tanpa mintak tukar ke asasi perubatan, ada peluang tak kita nak ambik degree perubatan?

    ReplyDelete
  9. Depends on university..UIA, kena tukar dulu course baru boleh persue degree medic. (at the very end of the semester, there will be a tukar course session depending on ur result)
    Uni lain, mostly asasi hayat = asasi perubatan..eg: UM

    ReplyDelete
  10. klu saya ambil matrikulasi kat labuan,saya boleh jadi ahli farmasi?saya lepasan spm 2012.saya ada isi juga asasi sains kat ums dan unimas.masalahnya di U tu,x da ijazah farmasi....jadi saya ambil keputusan untuk masuk matrikulasi..

    ReplyDelete
  11. hai..saye baru lpas interview utk course dgree farmasi di USM n bakal di-interview kat UKM(farmasi jgk) plak lpas ni.. harap saye diterime di antara due uni ni.. saye juge minat sgt nk jadi farmasi n mmg xpernah trpker pon nk jadi doktorrr. hee~~ maaf.. saje cerite :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..bleh tak share experience akak mse iv ukm

      Delete
  12. Mohon pencerahan.adakah syarat mandotori bio sekurang2nya B peringkat spm baru diterima oleh lembaga perubatan dan parmasi di msia walaupun masa diploma dan foundation 4.0

    ReplyDelete
  13. hm, pharmacist ni boleh jadi specialist ke ?

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..saya dapat tawaran asasi sn fizikal uia..boleh tak nanti saya apply tukar ke course farmasi??
    kalau saya tukar ke sn hayat ada tak peluang nk sambung degree course farmasi?
    mohon pencerahan..

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum..saya dapat tawaran asasi sn fizikal uia..boleh tak nanti saya apply tukar ke course farmasi??
    kalau saya tukar ke sn hayat ada tak peluang nk sambung degree course farmasi?
    mohon pencerahan..

    ReplyDelete
  16. salam. saya dapat interview farmasi ukm. ada pengalaman dan boleh berkongsi tak pengalaman iv ?

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...