Label2 yg best..!

Thursday, 29 December 2011

" Heish! Demam Lagi! "

Reason aku buat entry pasal demam ni sebab aku sendiri sedang demam...hehe~
Agak lama jugak aku ndak mengalami demam ni..since bulan 2 ndak silap..
Well, hey, walaopon demam, on9 tetap belangsung k..hekhek
Sambil2 dalam kelemasan ni, sempat jugak aku bca artikel pasal demam n hikmahnya..

One word : F.E.V.E.R .... it describes everything..

Satu perkara penting, JANGAN MENGELUH kalau kita ditimpa penyakit..
Kan kat FB tu, asal demam/selsema/batuk sikit, smua pun mau kasitau satu dunia...
Kalau just bagitau or mintak org doakan diri, its okay la...


Tapi, ini mengeluh pulak~! "Eesh!.Bncinya demam ni..Xselesa langsung"
Gedebushh...(¬_¬)-o)*з*) ...OK, let's get thing straight...WE CAN'T SAY THAT~!
Why? Because sakit ni adalah nikmat kurniaan Allah SWT kepada kita..

So, kalau mengeluh tu nampak mcam ndak redha jak kan..

I admit, memang demam ni ndak selesa..But, sudah namanya 'SAKIT'..=.='

Banyak hikmah demam ni actually..and I believe many of us realize all these...


Hikmah Demam ~ ~ 
(ˇ▽ˇ)   (ˇ▽ˇ)    (ˇ▽ˇ) 

Wednesday, 28 December 2011

Pengalaman Interview JPA : Memalukan

Aku ingat sangat tarikh JPA interview aku haritu !

15 APRIL 2011

Bukan apa, 2bulan sebelum tu birthday aku..*set reminder phone kamu..snang wish  >.<

Sebelum aku cer, biar aku introduce dulu aku punya permohonan detail :

Biasiswa JPA Dalam Negara 2011
Universiti Penyelidikan Dalam Negara
Bidang Sains - Asasi Farmasi

Okeh, sekarang aku cerita...

Pagi before interview tu, aku sangaaaat la neves tahap ninja..O.O'
Sempat pulak tu aku prepare 'jawapan2' tuk soalan yg mungkin kena soal dek penginterview..
Memandangkan aku apply farmasi, aku study sket pasal isu dalam dunia farmasi skrg ni..
Contoh : Dispensing Right by Doctor?! n many more lah..*lupa suda

[Fakta : Interview JPA, penting tuk FAHAM isu2 semasa dunia]

Interview aku jam 10.00am..kat Intan College..(Nsib baek sgt dkt ngan rumah aku)
Kat sana, seperti yg aku jangka, Chinese paling ramai..Malay/bumiputra berapa kerat jak..=.='
Whatever la..(Ada yg ckap good for us bcause kurang saingan...yaka?)

Gini kot purata candidate Malay : Cina masa interview arytu~

Sepatutnya haritu ada 3 groups, aku group ke-2..
Tapi, ramai ndak hadir interview a.k.a tolak tawaran..
So, group 2 + group 3 = me n my interview-mate

Interview-mate aku ada 5 org , plus aku, 6 org
1. Chinese unknown guy - medical
2. Ag.Redzuan - org Brunei..genius dari Bongawan
3. Girl-Chinese debator - slang Sabah sangat pekat eventhough Cina..haha
4. Asykin Atikah - kawan aku punya kawan rupanya~~
5. Chen Yen - kawan aku masa mula2 datang..

~ Teka yg ke-6 sepa..................Sabrie, budak pendiam yg kiut..XD ~

Kami dikumpulkan dalam preparation room, hantar details, check kehadiran..
Sambil neves2 tu, aku sempat la bajet hafal2 sket..*kasi hilang neves bah tu kunun..
Berkenal2an jugak ngan kawan2 baru..They are nice~~
And Chen Yen is my only Chinese friend that I have in my life..hoho

Ndak lama kemudian, 

" Okey candidates..YOu all can go for ur interview session now "

Haaaaa....! We can start ??!!
Gedebuunnggg!! Gugur jantung aku dengar ayat tu..Alolololololo~*rasa mau buat African-dance pn ada
Yg boleh dibawak cuma sebatang pen .. Nork! Habes tu, skema jawapan yg aku salin tu...??!! O.O"
Apa boleh buat...Set otak aku ---> switch to entam-kelemomor (entam keromo kot)
Baca doa siap2, redha jakla...Bkn kena makan pun kalau salah..


Inilah position kami masa interview..
Comel kan aku sketch..hekhek >.<


Interviewer kami doktor2, India sorang, Melayu duorang..
First they congratulate us, then they asked us to sit..Diorang suruh relax, anggap ini just perbualan biasa...
PERBUALAN BIASA lah sangat, maka mau pitam suda aku dalam bilik tu..
Ndakpa..Kawal..kawal..Sabbe',ko boleh ni...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
First, introduce ourselves..


Ini part yg aku PALING MENYESAL...='(
Bukan sebab aku ndak dapat jawab, tapi jawapan aku over panjang..which is BAD..
Nmpk sangat uncle India tu bosan...LAst2, dia potong jak ayat aku..Aaaarrrhhhh!! I'm dead!!


Second, bagitau course pilihan, and why ?

Aku gitaw la, course pharmacy di Malaysia ni kurang diceburi, however kepentingan dia tinggi..
Pastu pasal minat dalam bidang kesihatan, tp xmau jadik doktor, bcoz takut bedah2..blablabla
Rancak la aku jawab..Dalam BM kan...Temberang (belagak) la sket~~ XD


Third, what do you think about tandas awam di Malaysia ?



"Who speak BM before, please speak English, vice versa...",said the Malay doctor
Whaaatt..!! O.O" .. Matai~Kena suru speaking pulak...Memang aku kasi kaw2 pnya broken~!
Jawapan aku sangat bongok dan sangat ringkas,
"Err..goverment should..produce more..err..IKLAN..Thank you" xp
Bwahahahaha!!! Sangat memalukan, nmpk sangat ngok BI aku..hokhok 





Fourth, how to increase nilai per-kapita di Malaysia ?

As a pharmacist, saya akan meningkatkan tahap kesihatan di Malaysia, so that ekonomi di Malaysia ni stabil..
Apabila ekonomi stabil, nilai per-kapita increase
..^.^ *Love my answer*

Last, "Sabrie,u said u disagree if the doctor dispense the medicine to patients? Why ?

\\( '.' )//  Yahoo..!Soalan yg aku tunggu..Soalan ni memang aku ada prepare~~
"Well, ya, saya tdak setuju sebab bukan tugas doktor tuk bagi ubat kepada pesakit..doktor tuk rawat..
Isu ni kena panggil Dispense Right, yang telah menjadi perdebatan dalam kalangan doctor n pharmacist..
Ramai yg tidak tahu terutama di Malaysia..blablabla.."*semangat aku jwb*
Lepas tu aku kena suruh berdebat agy ngan bdak Cina tu, sebab kan dia amek medical..
Panjang jugak la kami berdiskusi..Celah2..best~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Xlama kemudian, "OK, we're done..Thank you for ur cooperation.."
Hah?Habes?Alaaaaa...Ndak puas la, sebab seriesly kami enjoy masa interview tu..
Macam mau jawab lagi banyak soalan..Cheh,padahal tadi nebes~~

Best joooo interview kami tadi...! XD


Masa habis tu, kami babai each other..Mintak FB smua2..
KAmi sangat happy, becoz dpt buat new friends..
Chen Yen, Asyikin Atikah, Ag.Rezuan..

Ni la diorang..masing2 sdang study tuk sambung oversea..^.^

p/s : Aku bsik dalam diri, mcm tiada harapan la ni, berbekalkan jawapan2 yg mengarut..Tapi, Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak...JPA UIAM...^.^..I wont waste this scholarship!

Monday, 26 December 2011

Pengalaman Memilih Kerjaya...Nostalgianya...haha

Sejak kecil, banyak cita-cita yg pernah terlintas kt brain aku ni..
Biasalah masa budak2 dulu, comel2 smua, idea pun sgt comel..hahaha
Bila tengok balik report card lama, punya luchu..XD
Kadang2 mau jadi polis, bomba, askar..kadang2 doktor, cikgu..

Tu dia...Mau jadik polis..ko mampu..hekhek

Bila matang2 sket, form 3 gitu, mulala tepikir apa aku mau jadi..
So, aku tanya counselor skolah lama aku..

Saturday, 24 December 2011

" Jaga Tepi Kain Sendiri OK..! "

" Bidak, erm, janganlah keluar lewat malam lagi...Its not nice.. "

" Weh! Kau sibuk2 kenapa? Jaga tepi kain sendiri ok! "


Oi boy, jangan busybody boleh ka?!

" Well, hey, memang kalau ikutkan hati, aku ndak mau 'jaga tepi kain' kau..
Aku pun ada 'tepi kain' sndiri mau dijaga, kan kan kan..! "
(huh, marah ni!hehehe..ndak berrr)

Tapi, as a Muslim, MENEGUR ITU WAJIB...
Kalau kita sudah tegur, then, terserah la, sama ada mau terima atau tidak..
Hidayah itu milik Allah kan...
Tapi, ndak salah terus-terusan menegur..



Easier said than done right ?!
Ada segelintir golongan yg NDAK BERANI MAU TEGUR org lain..
Macam aku la..pemalu sikit~hekhek
Alasan ? Diri sendiri belum cukup baik..



Hurm, mau bagi taw kaa ndak...Bagus aku tidur...zzzz
However, there are many others methods rather than menegur secara direct..
Antaranya, guna Facebook or Blog untuk menegur SECARA UMUM..
Contoh : "Wajib bagi setiap orang muslim, untuk menjaga auratnya..peace~ ^.^ "
Bukannya kau tag nama orang tu then hentam sehabis boleh..XD
" Kalau ya pun, janganla umum satu dunia bah...='( "

CUMA...! Menegur ni ada caranya......
Kalau boleh, tegur senyap2, jangan biar orang laen dengar..
Nanti, kita ni macam BUKAK AIB orang laen pulak...
Of course lah..!! Malu bah kena tegur dpan org ramai...huhu
So, hati2 lah yaa~~ ^.^



Friday, 23 December 2011

Pengalaman Kena Rotan Ustaz..hekhek

Aku masa kat skolah dulu, budak baiiikk...(seriestaktipu)..hakhak
Err, yg pnting bukan criminal lah..
Aku ndak pernah ponteng skolah, ndak pernah melawan guru, rajin buat kerja rumah (kdg2 x)..
Senang cakap, agak berdisiplin lah..>.<

Dari segi popularity, aku sangat ndak popular..
Sikit jak yg kenal, kawan2 rapat jak..
Golongan2 yg popular : Yg bijakpandai, hebat sukan, atau .......CRIMINAL..=.='
Ni antra golongan bijakpandai
batch aku..hehe


TAPI...! Surprisingly, aku pernah kena rotan...!
Memang aku salah pun..~hahaha
Kat MRSM, ada program we call PAMA, tuk budak yg ambek SPM..

Pagi tuh, ada kelas PAMA P.Agama ISlam..
Agak ralat jgk mau pegi, sbb slalunya kalau waktu PAI, akan kena bagi handouts jak, then jwb, then bncang..
Plus pagi tu aku ada kerja sikit mau buat..
Tengok jadual plak, great, bkn ust.H yg ajar..^.^..(ust.H guru PAI kelas aku, garang tp baik..hihi)


Didorong rasa malas, digasak pulak support dri tablemate yg suruh escape sama, aku akur...
Rasa bersalah sangat, sebab inila FIRST TIME escape PAMA class, tp just ignore tht feeling, wlwpon tkut jgak..
At the end of the class session, smua form 5 masuk kelas balik..
And they said....
"Sabbe', USTAZ H cari kau..~~Baaa ba baaaa..jaga la kau~~ "...
Ah..??! Betul bah?!?!
Nah..!!!..O.O"..Gulp, I'm dead...I'm seriously gon dead...
Diorang ckp jadual tukar pagi tu..
Memang nasib aku la kena bedal oleh ustat kali ni...haha
Dengan perasaan yg taaaakut sgt, aku jumpa ustaz tghhari tu..

" Sabrie, kenapa escape..? "
" Err..err...urm...blablabla... "
" KAmu ni, (kena cuci2 sket..)..OK! "
" Ya ustat, promise I won't do this again...I'm really sorry "


Denda = Salin balik bnda yg student lain blajar (10x kot) + ROTAN...!

NAsib baek kat tapak kaki...Tapi ndak kuat pun, kan aku bdak baik..hekhek
Itula first time kena tgur oleh ustaz, first time kena rotan sbb escape..huhu

Dia ndak marah, cuma terkilan dia kata...(ouh, brsalahnya rasa...)

Lepas pengalaman ngeri tu, aku ndak pernah suda escape PAMA..hihi..>.<
Mmndgkan ini first time, means ada hikmahnya ~~ ^.^


p/s : Jangan kamu escape kelas...!!

"Suka hati aku lah!..Kubur masing2 k.."


" Tonduyutung, pakai la bah baju yg bagus2 sket. Mau jugak tayang2..Ndak malu ka "

" Huh..!Suka hati la,DOSA AKU, AKU TANGGUNG!..Kau sibuk kenapa..Kubur masing2 kan ?! "


Aku btol2 pissed-off btollah ngan orang yg bg jwpn mcm ni...X(
Betul..!Kubur masing2..Tiada org mau share2 kubur..
Tapi ingat...Kau akan menyusahkan orang lain yang bakal urus jenazah kau !

Selalu tengok crita2 yg mmberi pengajaran, mcm Tanah Kubur..
Ada jenazah yg sukar untuk diuruskan..
Mayat busuk, kubur terbakar, kubur berair, mayat berat, ular datang, kala-jengking n mcm2 lagilah..

Tontonilah Tanah Kubur setiap hari Jumaat jam 7.30pm..^.^
Sangat seronok dan mengisafkan + menakutkan

Of course, ya, jenazah tu mmg terseksa..
TAPI, pengurus jenazah tu pun ndak kurang 'terseksa' dek mayat tu td..
Susah mau bagi mandi, susah mau tolong gali tanah 'keras', kdg2 air datang ntah dri mana..
Hah..! And many more la~~

So, masih berani mengaku "kubur masing2"..?!?!?!!

Ya Allah, mintak dijauhkan lah daripada azab kubur dan azab api neraka..

Thursday, 22 December 2011

" Kenapa Allah tidak bagi apa yang aku mahu...='( "

Dalam hidup kita ni, mesti kita selalu saja mempunyai : impian + cita2 + hasrat + keinginan..kan!

Of course, it is our natural fitrah as a human being...
Untuk mempunyai keinginan, atau kata orang Sabah, DESIRE...hehe
Our desire..ada yg dapat,ada yg tidak...

Sebagai orang Islam, tidak lain tidak bukan, kita berdoa pada Allah SWT...
Allah itu Maha BerKuasa, Maha Memperkenan segala doa...

Tapi, kadang2 apa yg diidamkan, tidak menjadi kenyataan...
Lantas, ada segelintir yg tertanya2...

" Kenapa Allah tidak memperkenankan doa aku..? "

Okay, first istighfar banyak2..We CANNOT question Qada' dan Qadar Allah..

Second, kita mesti faham konsep ALLAH MAHA MENGETAHUI..

Sebagaimana firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 216:

".......Dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu sedang ia lebih baik bagimu, Dan boleh jadi kamu kasihi sesuatu sedang ia melarat kepadamu. Dan Allah mengetahui tetapi kamu tidak mengetahui.........."


Simply said, kita mahukan sesuatu yg KITA RASA baik, tapi sebenarnya tidak!
Allah pencipta sekalian alam..Dia mengetahui apa yg kita tidak tahu..

Meaning that..

" Allah memberi apa yang sepatutnya a.k.a terbaik buat kita "

Contoh : Masa Sem 1, kita doa tuk dpt 4 flat, tapi, ndak dapat..Why? Bcoz takut2 nnt kta jadi over-confident, terus jadik malas + kuat enjoy = kecundang pd semester seterusnya...
(ini cerita aku pasal KENA REJECT BIASISWA...Tp,aku hepi~!) ^.^

Berbalik kepada konsep Allah Maha Memperkenan segala doa,
Ya benar,Allah AKAN memperkenankan segala doa kita...

Cuma masa yg akan menentukan, bila doa itu akan termakbul..
Ataupun, Allah menggantikan doa itu dengan sesuatu yg lebih baik..
Contoh : Kita mintak Allah murahkan rezeki pada kita...Kita expect akan dapat duit/wang tunai..
Sedangkan Allah bagi kita nikmat rezeki dari sudut kesihatan, anak2 yg berjaya dsbgnya~~


To conclude, apa saja ketetapan yg Allah bagi, terima dengan redha sebab THAT'S THE BEST FOR US..^.^

Broken English..?! SO WHAT...!!

"E'eleh..English broken semacam, nak jugak dia bajet speaking..duhh~~"

"Eyyuww..Tulis blog dlam English, mengada2 betollah..Grammar error merata~~"

"Hakhak...Apa dah si ngotnget-ngotnget tu..poyo betull cakap2 BI ni..poorah!"

Putih = Geng, u know what..?!..blablabla..
Hitam = Ow man!Really, hakhakhak!!
Mesti kita selalu dengar kan komen2 mcm ni...
Tidak kisah laa kawan kita ka, or kita sendiri yg cakap..
Paling mantap, mengejek berkumpulan..Meriah sikit~ XD
Ataupun,kita sendiri yg kena sindiran dari org lain...Haaaaaaa.....

Faktor2 sebeginilah yg jadik punca utama kita ndak berani tuk menulis or becakap dlm BI kan..!

Bcoz of lack in confidence, we become paranoid...='(

Well, aku sndiri mmg minat guna English, tapi risau tuk buat slalu, bcoz takut kena pandang serong~
Istilah2 mnakutkan mcam : bajet + berlagak + perasan + minta puji + eyyuw + duhh + trip + annoying
Ni la yg slalu kita surrender tuk guna bhsa English..Last2, bahasa ibunda yg 'dirosakkan' jugak kita guna..


Imagine laa...
Yang terer English kena umpat..
Apatah lagi yg 'broken house' pnya English..lagila teruk kena gasak...Btoi dak?!hekhek

Aku mengaku, English aku bukannya bagus pon! 'Berantakan' jgak bah..
Waktu SPM, BI aku bukannya A+...
Tapi,sampai bila aku mau biar 'keberantakan' ini berlangsung..?!
=.='..E'eh~~Biaq btoi~??!


TIPS UNTUK PERBAIKI ENGLISH USAGE

1. Selalu berbual dalam English..Cari kawan2 yg sama2 se'tuju'an..Kalau sembarang, kena ejek la jwbnya~

2. Baca buku English..Salin perkataan yg tidak difahami dan cari maksud..Then,gunakan perkataan tu selalu..(REALLY WORKS!)

3. Rajin2 tengok muvie2 English...Well, janganlah tengok muvie yg "ORANG", tengoklah yg animasi2.. Animasi jauh lebih best dri watak manusia biasa..Plus,teda adengan2 luch-luch ittue..hewhew
(Baca ni, pendapat aku pasal movie2..^.^)

So, to end the story, jomla kita sama2 jangan olok2 a.k.a sindir2 lagi org yg ckp or tulis dlm English..
(sama2 tu,maksud aku pun terlibat la...hekhek..>.<)
Talk to the TAIL coz my ears dun wanna hear it~~

p/s : aku suka rojak2 bhsa BM + BI..Bukannya mau merosakkan bhasa, tp tuk menguatkan ' vocab' jaa..heee~~ (^.^)

Saturday, 17 December 2011

"Aku Mati, Dalam Imaaaaaann..",P.Ramlee

Sangat ndak lojik..Sudah mati, pndai senyum lagi..XD
Mesti smua ingat kan bait2 ayat P-Ramlee yg cukup femes ni..
Lawak memang lawak..Tapi, ada mesej tersirat yg boleh kita rungkai..
Mati dalam iman, istilah 'filem'nya..
Tapi dalam Islam..we call it HUSNUL KHATIMAH..
Husnul Khatimah = Mati dalam IMAN

Ringkasnya..Husnul Khatimah bermaksud Kesudahan Yang Baik..
Hdup kita didunia dicampuri antara dosa dan pahala..
Namun, bagi org yg memperoleh Husnul Khatimah ni, kesudahan hidup mereka berakhir dgn cukup indah..
Dan, insyaAllah..SYURGA menanti kita..Subhanallah~~

Tanda-Tanda Husnul Khatimah...

1. Ended with Kalimah Syahadah
    " Sesiapa yg pd akhir kalimahnya mengucapkan LA ILAHA ILLALLAH, maka dia dimasukkan ke dalam syurga" [HR Abu Daud & Al-Hakim]

2. Dahinya berkeringat
    "Matinya seorang Mukmin adalah dengan berkeringat dahinya." [HR Ahmad, al-Nasa'i, al-Tarmizi, Ibn Majah]

3. Mati pada Hari Jumaat atau Malam Jumaat
    "Tidaklah seorang Muslim yang wafat pd hari Jumaat atau pada Malam Jumaat kecuali pastilah Allah SWT menghindarkannya daripada seksa kubur." [HR Ahmad]

4. Mati dalam keadaan Beribadat
    - Contohnya : Sujud, Solat, Puasa, Umrah, Haji, Jihad dsbgnya..

5. Pujian drpd orang Islam terhadap si mati
    - Ramai kan tokoh2 Islam yg mndapat sanjungan sesudah pemergian mereka.Ini sebab diorang banyak memberikan sumbangan terhadap perjuangan Islam..Ndak payah jauh2,contoh terdekat Allahyarham Ust Asri Rabbani..Pemergian beliau memberikan impak yg ckup besar terhadap industri seni Islam di Malaysia..


Of course,semuuaaaa kita mahu memiliki Husnul Khatimah ni kan!
Salah satu cara paling mudah,kita berdoa la stiap hari..insyaAllah dimakbulkan~amin....
Sepeti setiap filem atau movie yg kita tengok...........................

~WE ALL WANT TO HAVE A HAPPY ENDING~

p/s : Together we pray that we will end our life with Husnul Khatimah...amin~~

Aku bangga aku orang SABAH..^.^

Iya,tajuk tu sudah cukup tuk menggambarkan betapa aku ni Sabah-lover..hehe
JAdik orang Sabah bagi aku adalah sesuatu yg cool~!
Cara kami bercakap..Cara kami berkomunikasi..Smuanya cukup UNIK..
Agak berbeza dgn budaya yg ada di negeri2 lain...^.^

Ringkasnya,aku berbangsa Melayu..
Bapak org Melayu asal Perak..
Momma org Melayu-Brunei asal Sandkan..
Granpa sebelah momma is BabaNyonya from Melaka..


Aku dilahirkan di Sandakan dan dibesarkan di Kota Kinabalu..
Bagi aku,setiap bandar mmpunyai suasana yg agak berbeza,bergantung kepada majoriti kaum yg ada kat sana..
Contoh : Kundasang..Kebanyakan pnduduk sni org KadazanDusun..
Kalau Tawau plak,Bugis sangat ramai...Sandakan,ramai Brunei..and so on~~
Indah kan! ^.^
Pelbagai kan kaum2 d Sabah..."Masham-masham suda ku shampul"

Bahasa pun amat pelbagai, mengikut kaum masing2...
TAPI,masa kami bergaul,we speak in Malay~Slang tu,brgntung pda kaum la..hehe

Kalau Dusun tu,dia pekat2 skit..Kalau Bajau plak,mcm berlagu2 sket..
Kalau Brunei lak,mcm 'penyayang' skit bunyi dia..hehehe..so fun~

Herh,aku mmg terer kalau bab-bab Sumazau ni..
Ada photo aku mnari sumazau masa kt skolah,malu la mau upload..hehek


Aku student Sabah yg study kt semenanjung...
Satu fakta yg menarik is,some of my peinsularian friends yg pernh pergi Sabah akan cakap yg ORANG SABAH NI SOPAN...Dari segi berkomunikasi n cara bercakap...
Mula2 aku dengar agak terkejut jugak!Setahu aku,kami la paling kasar ...
Borneo is a challenging life bah~hahaha...
Tapi,ya..Sangat betul..lama kelamaan aku faham kenapa diorang ckp cemtu...^.^

Lagi satu fakta yg cukup menarik..
Hampir smua student Sabah akan kena tanya : 

"ARE YOU INDONESIAN?"
Sangat LOL!!hahaha...Soalan ni mcm soalan passport lah..Selagi belum kena tanya by any peninsularian, it means that ur flight is not rigid yet..Bwahahaha! XD

Apa kau cakap??Aku Indon?
Aku hensem can Randy Pangalila ka??


Soalan paling mengarut : "Korang tinggal atas pokok ke?Dalam gua ke?Atas gnung ke?"
Mula2 tu agak berapi jugak telinga dengar..
Tapi lama2,we make fun of it..."Ya,aku tinggal kat puncak Gng Kinabalu..KAu ader??"
hahahaha....XD (bukannya racist ok...hakhak)
Itulah pristiwa lucu kami yg memang common for all of us..hee~~
Aku suka brkwn ngan budak2 Selangor n Johor...they are very respectful! ^.^
Few of my new great friends here in UIA..^.^
Din, Izzat n Aziz


Well...Harap2 after study ni,aku akan dpt sambung kerja kat negeri di bawah bayu ni...
Hidup sini,carik duit kat sini,and berjasa dsini..
~"Sabah Negeri Di Bawah Bayu"~

Aktivitiku Sepanjang Cuti...^.^

Holiday = Kegembiraan ^.^
Hurm, aku terlintas tuk pilih topic ni because ada sorang kawan aku tanya,apa aku buat sepanjang cuti ni..
To long to be explained,thus aku decide tuk buat blog entry trus..hehe
Well, FYI, Aku sedang cuti semester for 3 months..!Can u imagine how cool is that..haha
Terima kasih UIA for giving us this special holiday~~(^.^)


Hurm,baaaanyak sebenarnya aktiviti2 yg aku buat sepanjang cuti ni...
At first dulu,aku terfikir jugak tuk kerja part-time..
Yalah, mau kumpul duit la sikit2..tapi,bila fikir2 balik,malas lah...hehe

1. KUMPUL LEMAK a.k.a 'eat my best'
Oopss..I did it again...Ndak dapat kontrol bah..hehe
Gedebush!Ini aktiviti yg paling aku ndak suka, tapi aku selalu buat..='(
Makanan kat rumah ni,selagi ndak habis,selagi tu aku pulun baik punya..haha
My mom lagi terlalu caring,selalu belikan aku makanan kat gerai2 tu..
Ndak sampai pulak hati aku biar makanan tu ndak bersentuh..Aku ngap lah~

2. BLOGGING
Bisikan Minda....aiseh~~
I just found this new hobby bah actually..
One of my method tuk express apa yg berlegar2 d minda aku ni..
Despite of that,aku guna blog ni tuk share pengalaman2 yg aku ada..
Especially pasal after-SPM life..u know, pasal pmilihan kerjaya and stuff..
Blog ni pn aku guna sebagai medan dakwah...Aku bukannya baik pun,tapi DAKWAH ITU WAJIB!

3. STUDYING
Serius bajet pnya kes...XD

Bukan mau bajet rajin k! hahaha XD
Yes,indeed..
Aku WAJIB study cuti ni sebab nnt kena repeat MAth1..
Mengulang bukan sebab gagal ya!haha..urm,soalan  bocor..

So smua kena mengulang la...sad isn't it~
Ndak apa,smua ni ada hikmahnya..^.^

4. TNGOK MUVIE
Yay! Cuti itu indah...no doubt k~
So,aku guna kan masa free yg aku ada ni tuk tngok muvie2 aku yg belambak kat lappy ni..
Sangat bermanfaat,because smua yg aku tengok sangat MENGINSPIRASIKAN...
Mostly aku tengok animated movies...reason?click link below..^.^

http://inikisahhidupsabrie.blogspot.com/2011/12/movies-that-made-me-cry.html

5. MASAK
Ini betul punya bukan maen2 aarrhh...hehehehe
Ya, aku memang suka masak...Ndak lah terer sangat..
Tp kalau stakat Nasik Goreng Sabbe',Ayam Kukus SuperJunior,Sayur Tumis CelinDion tu boleh la...hahaha
Aku suka jgak try2 recipe kat internet yg snang2 tu..^.^



Smua gara2 MAsterChef lah ni!
BTW,aku saport Ary Malik and Deena...hekhek..





Hurm,banyak lagi sebenarnya..
Tpi,ini jak yg aku ingat..Malas lah mau recall smua tu...hehe
Officially,3 minggu lagi aku akan mula sem 2..huhuhu..
Kinda sad, neves gak mau study new subject ni...Pray for me k~

Movies that make me CRY..=')

It has been a long time since I wanted to do some praises towards animated film..
This may sound ridiculous to some people, however..
Yes, I extremely believe that animated film did more impacts towards me as compared to 'real-homo-sapien' films..(homo sapien = human)

To compare, 9 out of 10 animated films have made me cry, while the 1 is non-animated film..
I just don't know why,animated films are more ...err,REAL..
True, it is a matter of fact that in animated movie, they can create any occurences that are impossible to be done in  a real situation..
To illustrate, impossible scenes like flying dragon (How to Train Your Dragon)...or...cooking rat (Ratatoille)

Awww...I cried at this very moment =')
Scene where Remy tried to convince his person that he can cook..^.^
Okay, back to my point when I said animated films are more touching..
Indeed~! Yes they are...Its not that I want to emphasize the fact that I am a very sensitive person..teeeeet!
Hahaha...XD
For me...to determine wether the movie is great or not..
I see myself wether I cry or not..
ONLY GREAT MOVIE CAN MAKE ME BURST IN TEARS...^.^
Especially if the story involves 'the animal-touch' within it.. ='(

No doubt..I cried my best when I watched this movie..
Toy Story 3 - Story bout forgotten toys..How would they survive themselves and make their owner to re-realize their presence..
The Iron Giant - Invented  as killing machine..Yet,has a lovely soul..
UP - What would happen if ambitious old man + animal lover boy + speaking dog + giant bird are combined together in an adventurous journey..?!

OK! Enough of my nonsense-grumbling-words..
Reason why I select this topic is because I just want to share my opinion about FILMS..thats it!
Hahaha...I hope u'll get inspired by this...(somehow..hee~)


p/s : Whoaw!..lotsa grammatical errors..LOL..^.^

Monday, 5 December 2011

Study Oversea...Can I..?

Smua orang mengidam untuk study oversea kan..!
Especially budak2 lepasan sekolah  and yg baru dapat result SPM..
Aku pun dulu,mana boleh kalah!Mau jugak aku belajar jauh2..

Berlegar2 sudah d minda...."I'm in London!!...I'm in Russia...I'm in Aussie.."
Paling best,I'm in Korea...!!Annyonghe'sayur'..hahaha!
(well,ada sorang kawan aku,Donn bkl study sana..jeles oo XD)

Angan2 mau pakai uniform Korea tym kuliah..hehek

Tapi percaya la,bukan senang wo..
First,faktor kelayakan.Tengok dulu result SPM apacer..Kalau OK,bgus..
Tp,kalau KO..Say babai jak la k..hehe

Risks r always there,so.....
Second lak,before pegi oversea tu,kamu akan menghadapi 'persediaan' dulu..
Yg paling femes adalah IB (international bachelorete *salah eja)..
Mnurut kwn2 aku yg skrg tgh amek IB tu - SUSAH!!
Bygkan lah baa..even my genius friends sana yg amek pun ckp susah..huhu
So,u must be well prepared physically n mentally..

Third,kamu kena fikir pasal kehidupan..
Bagi orang yang biasa duduk jauh,tabah n independent,its not a big deal lah..
Diorang boleh survive dgn baik..(not me)
Tapi bagi org yg slalu homesick la,pnakut la,'noob' gtu - think thousand times la..(its me)
Plus2 family yg x stuju lagi..no no no..(mcm aku dulu.my grandma larang keras.hehe)

Bnyk lagi faktor lain..
Tapi,jangan risau..kalau ada rezeki tu adalaa...^.^
I'm here not to break ur desire though..haha
Kalau keinginan tu kuat,plus ada dorongan2 family n friends,thats great~

Sekarang,aku mau bagi gudnews pulak...
Despite of study oversea,kamu ada pilihan lain yg raaaaamai org ambek..
Yes!Study dalam negara..Jangan pandang enteng Malaysia k..!
Dri segi ke'universiti'an,Malaysia quite good bah..

Great universities of Malaysia : UM,USM,UTM,UKM,UPM,UIA dan banyak lagi..
Promo sket uni aku..haha

Salah satu kebaikan study local ni,reason paling vital la,kamu faham 'kondisi' aka 'condition' yg berlaku d Malaysia,dlm 'keadaaan semasa'.

Let's say u r taking medical - u know bout the history of diseases yg berlaku kt sni IN DETAIL..
Because,most of oversea students akan balik jugak ke Malaysia.
So they need that sort of knowledge to be applied in their study n career..

In addition,study dalam negara ni,urusan pulang balik tu senang sikit..
Lets say kalau ada kecemasan,yg memaksa kamu untuk balik,senang skit..dekat jak..
Tapi kalau jauh!Nah...Payah2 son parents mu carik tikit balik..
Aku,budak Sabah yg study Semenanjung ni pun kepayahan,apatahlagi kalau d Amerika (angan2 la)..hehe

Bergaye dowh aku naek kapal tebang Amerika...Kau ader??


Banyak bah actually kelebihan
study oversea..
HOWEVER..!!
Study luar pun banyak kelebihan dia..Of course..!
Antaranya,pengetahuan kamu lebih luas..Not even pasal ur study thingy,tapi jugak 'pengalaman' kamu belajar sana.About culture ,lifestyle..


Lagipula,kamu boleh ambek 'points2' atau 'nilai' baik yg kamu tngok dalam masyarakat luar n aplikasikan pada masyarakat Malaysia..


Plus,belajar bahasa baru...Wohoo!Aku mau blajar Korea bah..mcm best ni~ XD

So,siapa yg mahu kehidupan belajar yg lebih mudah n 'ikut flow',dalam negara cukupla..
Tapi,kalau mau suasana yg mencabar n mau experience lebih..Oversea la geng!

Apapun,the choice is in ur hand!
Kita hanya mampu merancang..but in the end,Allah jugak yg menentukan..^.^

Ramai kawan aku yg tengah buat 'persediaan' sekarang..
Ada yg kat Kolej MARA,SEGI college,KBU international,Nottingham uni,HELP,KDU n many more lah..
Aku hrp diorang berjaya n manage to go oversea n achieve gud rsult n back to Malaysia n do something benefical to Malaysian society..(harapan aku,bdak yg xlayak pegi luar negara..haha)

Sunday, 4 December 2011

Tunggu Result SPM : WhatToDo ?

Habis SPM..Mesti itulah saat keemasan yg kita nanti2kan sejak form4 kan..
Selesai sudah beban SPM yg digendong sampai begolek2 selama nih..
Result bagus xbagus, bulan 3 baru kita 'neves'kan..Skrg nih toksah dipikioo~

Kalau zaman aku habes SPM, benda pertama yg aku mau buat was..jom-kita-Enjoyy~~!
Aku mau tidur sepanjang hari, makan sampai puas, online sampai penat, marathon movie..
Qada semua benda yg aku telepas sepanjang SPM..

However, there are things that you should/can do while waiting for the result
"Selain ber'enjoy puas-puas, apa lagi yg patut kami buat?"



1. do your Research
(Sangat important)

Sekaranglah waktu yang amat sesuai bagi kamu tuk faham makna kerjaya..
Simply said, buat research pasal kamu punya future kerjaya..


"Weh, aku pon nak cari jugerk"


And, xlama lagi kamu bakal isi borang UPU..
Borang yg amat-amat penting, yg bakal menentukan di Universiti mana yg kamu tersangkut, and dapat course apa..
Masa ni jugak ramai yg masih blur ntuk pilih course apa..
Aku ada buat entry khas untuk help u guys untuk pilih course..(klik sini)


miserably miserable

Sekaranglah waktu yang paling sesuai untuk kamu TEROKAI kerjaya2 yg wujud di Malaysia ni..
Mungkin kebanyakan kita hanya tau kerjaya2 yg femes mcm duktur, engineer, arkitik, pulis, che'gu..
Tapi,ramai yg tidak sedar kwujudan kerjaya seperti Dentist, Bussinessman, Pharmist, Dietitian n so on..
Siapa tau,maybe ada yg berkenan di hati..mcm aku dulu setelah menemui pharmacy..


2. Kerja Sementara

Benda ni optional..Sapa mau kerja, bagus, beta sokong..Tapi sapa yg takmau kerja, silakan..
Tapi bagi beta, b'kerja ni seriously banyak kebaikan..

  1. Dapat pengalaman..Your softskill akan sangat2 improve..Aku dulu krja part-time promoter kat Parkson..So, setiap hari akan berhadapan dengan ramai customer..(and macam2 ragam)..Kita dapat belajar cara berkomunikasi dgn baik..Pastu, kita akan faham jenis2 pelancong yg datang..Kalau omputeh best, sbb diorang peramah..Kalau Korea ni, agak LOL sket, sbb diorang xpandai ckp English...so kami together-gether blur~~heh..
  2. Kumpul Duit.. Masa masuk U nanti, akan sangat perlukan banyak duit..Tambah2 yg study jauh..So, untuk mengurangkan beban parents, silalah kumpul duit sendiri...Lagipun, dapat duit sendiri ni nikmat dia xterkata...Aku pernah dpt rm900++ sebulan..so, puas hatilah berjoli, kan duit sendiri..Macam2 dowh aku beli~  =)
  3. Jumpa Kawan Baru..Yeah, seriesly kamu akan jumpa kawan2 baru..Paling best kalau jumpa yg seumur dengan kita..(mmg kebanyakannya lepasan SPM lah sbb sama2 tunggu result)..Aku ingat lagi kebengongan kami sementara tunggu result SPM..Hari2 bising 'pasal bila keluar result ?'..Mcm2 berita mengarut yg kami dengar..Lucu bteii~

Tiap hari begambor..ahohoho


3. Belajar (??!!)

Ya, belajar..mcm kamu buat masa zaman sekolah dulu...xkan lupa sudah apa tu belajar..
"Apani, sudahlah penat study masa SPM..Xkan cuti pon blajaq lagi kuutt?"
Aku xsuruh hang blajaq sejarah..

Subjek terbaik yg perlu kamu belajar masa cuti ni, oh-my-ENGLISH..!!
Sebab, mungkin kebanyakan kamu akan ada interview..So, dalam interview, English amat penting..
Jangan jadi macam interview JPA aku dulu...=_='


"This is my level..what is yours?"..Hok alohh..

Lagipun, pada sapa2 yg bercita-cita untuk ikut beta masuk UIA, kamu kena prepare English siap-siap..
Sebabnya, nanti masa orientasi, kamu akan jawab paper khas BI, nma dia EPT..
Sapa2 yg tidak exampted, bakal belajar EPT tu masa kuliah nnt..
Aku salah satu dari beribu-ribu 'mangsa' kt UIA..hehe X)


p/s : beta harap suggestions beta ni boleh bantu uolls-uolls lah wokeh..Jgn buang masa sangat..^___^


Saturday, 3 December 2011

"Aaammmmiiinnnnnn...."(bdk2 d belakang)

Aku mau crita skit pasal budak2 yg hari2 aku jumpa kat surau Sepanggar ni..
Bukan apa,sebab diorang ni budak2..
So,agak menarik tuk tengok gelagat n reaksi diorang trhdp sesuatu perkara..

Comelnya baaaaahh~~ ^.^

Aku actually xsuka budak2,terutama yg nakal2~!
Bising btul kalau tym smbhyg.Masa tu jgk la diorang bemain2..
Mcm aku mau ikat jak guna tali kapal sorang2..

Tp,kadang2 aku pandai snyum sndiri jgk tgok gaya2 diorang tu..
Apa tdak,becakap pun muka 20sen..Bikin ketawa bah~haha

Ni budak ada ciri2 mau kena ikat..Ada kunun dia be'pisss tym org smbhyg..;D

Tadi waktu maghrib,aku lewat skit dtg surau..
Saf depan agak penuh,cuma ada sipi2 tu kosong.

Masa sembayang tu,aku prasan sbelah aku tu budak,keciiiiiikk jak bdn dia..


Smua bacaan dalam solat tu dia baca agak kuat (xla sgt,tp aku bole dgr la)
Apa yg buat hati aku rasa mcm ter'click sikit,sebab dia MAMPU tuk solat n hafal smua tu pda usia yg bgitu muda..
Entahlah,maybe bg certain org,itu perkara biasa..
Tp,bg aku,bnda tu is... 'something'..
Bcoz,kalau aku compare diri aku dgn budak tu pda umur aku dulu..Anduk bah kesian..

Lagi satu,last week kot,masa balik dri smbhyg...

Budak A : Ish~!..@#$%^& (sejenis carutan yg x asing lagi)
Budak B : Ui!Jgn kau memaki bah..Masuk neraka kau karang..

Aku tersenyum dengar..Comel jak bunyi dia..hehe
Bila fikir balik,aku agak impressed jugak..Bdk2 kecik pun tau benda tu dosa..
Tp,org dewasa mcm kita ni lah jgk yg slalu buat ..
Kalau sejak kecil lagi anak2 dididik tntg keislaman oleh ibubapa,kan jadi baik anak tu nnt bila besar..
(InsyaAllah,kalau ada anak nnt,aku mau didik dia sbaik2 yg boleh..Tamau dia jadik jahat cam aku.hekhek)

Haih,kalau aku kenang2 balik zaman bdak2 aku bah..Sedih2x..
So,aku bsyukur jak dgn diri aku sekarang,eventhough masih bejuta kelemahan yg aku ada..
Ndak apa bah,Allah itu sntiasa ada..yg maha Melihat n Mengetahui....^.^




Ada reason kenapa kita terbuat silap sekarang..
Supaya pada masa akan datang,kita tidak akan buat kesilapan itu lagi..^.^

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...