Label2 yg best..!

Sunday, 16 December 2012

Asasi UIA Pharmacy


Bersempena dengan cuti sekolah ni, mesti ramai kan SPM leavers yg sedang sebok bersuka-suki diluar sana..
Hah, suka pon suka jgk...Jgn lupa sambung belajar taon depan..
Kalau budak2 MARA, jangan sedih kalau kena reject SPC..
Itu cuma cubaan pertama...There are tons more chances/opportunities out there..#Reality



So, bagi mereka yang masih keliru or blur mau sambung study kat mana...Aku suggest...

!!o~~o Masuklah UIA o~~o!!



Harharhar..motif sangat aku kan ajak2 masuk unibersiti aku..
But yeah, who knows, mungkin rejeki awok awok smua tu kat UIA..^^
SPM 2011 MRSM Koki yg masuk UIA pon cuma 2org..seddehh...T.T
So to SPM 2012 leavers, mehla kita meramaikan lagi legasi kat Uni Islam nih..

======================================================================
Pusat Asasi UIAM known as Centre for Foundation Studies IIUM (CFS)



" Errr..Cana kau boleh masuk UIA dulu? "

Actually aku pernah post pasal kisah aku masuk UIA dulu..click This!

Ringkasnya..Aku apply UPU: UIA..
Tips dari Paeng, kalau kau series betul2 mau masuk UIA, isi UPU smua UIA..
Kalau smua pilihan U, dari 1-8..insyaAllah peluang utk dapat tu tinggi..
(mesin pun muak tengok prmohonan kau..haha)

Now let see.."Yaayy..Congregegation! Anda layak masuk UIA.."
Tapi dapat bidang Sains Hayat...Sedangkan kita mau Farmasi..T.T
Don't worry to much..Yang bagus UIA ni, masa asasi still boleh tukar2 course..
Yg penting, pointer kena tinggi menggunung lah en..X3
Boleh boleh..Kalau berbekalkan determination yg diisi dengan enthusiasm..insyaAllah boley~
* Contoh diatas adalah kisah benar..terharu kan *  =')



" Berapa lama asasi UIA ? "


Shocking news untuk smua, asasi kat UIA nih ada yg 1tahun, 1.5tahun, 2tahun..! 
*sila buat2 tekejut*
Masa taaruf/orientasi, akan ada test English (EPT) & Arabic (APT)..So,tahun pengajian based on the result lar..
Akulah salah satu 'mangsa' 2tahun tersebut..
Chey, mangsa lah sangat..Padahal inilah nikmat yg tidak terharga buat aku..harharhar..
Best seyh asasi 2tahun..Series wa ckp luu~ 

Why??Why??

1. Anda akan rasa satu ke'relaks'an yg jarang2 dikecapi bdak asasi/matriks/fast-track yg lain..
2. Setiap semester, subject yg diambil bukan semuanya core subjects..Means pointer lebih secure..
3. Cuti..? HEAVEN...3bulan jok setiap sem..Jarang bdak U lain boleh rasa woo..hehe
4. Sempat lagi fikir mau ambek apa untuk degree nnt kalau2 masih blur..

Well, mungkin ada yg ndak sependapat dengan aku..
Ada yg mau rush, mau grade cepat, mau kerja cepat...*Gian mau kawin awal lettew..hikhik*
Well, if u think u're in hurry, cubalah struggle English n Arab masa cuti nih untuk dpt 1tahun tu..


" Pharmacist study apa kat CFS ? "

Okay, sebenarnya, ada beberapa course yg kongsi subjects outline yg sama..
Medical, Dentistry, Pharmacy, Nursing, and Biological Science..(yg lain aku xpasti)
Subjek teras : Biology 1&2, Physics 1&2, Chemistry 1&2, Mathematics 1&2
Bukan teras : English, Arabic 1&2, Basic Themes of Quran, Study Circle (Usrah), Understanding Islam, Computer 1 & English for Learning Purpose (kot)..hakhak

Ngan Ustazah Arab level 1..Sempoi, xpenah marah~
Mdam Laili Math 1..sweet sgt mdm nih~
Wif Mdm Horshiah..final class of Chemistry 2

Lab? Kerap sangat..temuntah2 buat lab repot..huhu

" Apa kebaikan study kat CFS nih? "

1. Degree nanti akan lebih terjamin - memang kita sah sah amek Pharmacy Bachelor nnt..Mcm Uni lain, mostly kita xsure degree boleh persue apa, sbb depends dgn result keseluruhan..
2. Improve English & Arab - kerap sgt blajar bahasa..so, very good for ourselves la..
4. Baju Raihan/Melayu/Kurta/Jubah - bebas dipakai bila2..Xpayah beli baju kemeja pon boley..
3. Banyak ilmu Islam tambahan - kau ada belajar Islam dalam English.? UIA ada..sgt bagus untuk tambah ilmu..
4. Pahala lebih - sbb kena wajib hafal certain surah Al-Quran..alaa, pendek2 jak..no worry~
5. Makanan murah - sangat2 murah! Sedap plak tu..
6. Dekat sangat dgn MidValley - kalau elaun baru kluar,MidV adalah tempat joli utama..*smirk*
7. Domino's Pizza - Stiap malam pun boley delivery..Tinggal mau poket tebal jak..
8. Penceramah selalu datang - Ust.Kazim, Ust.Zahazan, Ust.Akhil Hayy, The Imam Muda(s), n ramai lagila~
9. Tarbiyyah Islamiyyah - sudah namanya Uni Islam..penerapan tu ada larh..It depends on u jgk~

Ust Kazim..Bappak sempoy~~
Ust Zahazan..Sangat baik, siap ajak kami makan lagi..ngeh2x~
Imam Muda Hassan..lemah lembut jak ustat ni, tp sgt lawok ~
Tudiaa..kadang berbondong2 Domino's Pizza kami beli..yummy
MidValley..tmpat reunion yg baik..^^



" Susah ka study Pharmacy kat CFS ? "


Dek, study mana2 pon susah dek..
In the end, smua bergantung pada usaha..insyaAllah boley pnya~~
Meh aku share crita study aku stiap sem..xp

==> Kisahku di UIA : SEM 1 (klik ini)
==> Kisahku di UIA : SEM 2 (klik ini)
==> Kisahku di UIA : SEM 3 (klik ini)

Fake semata2..xp

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hurm, aku kira sampai sini jak kot yg boleh aku hurai-jelaskan..
Aku pon xtau mau tulis apa..If u have any question, tolonglah jangan segan silu milu mau tanya aku..
Facebook tu, just FB message me kay~~
Its my pleasure to help you guys~~ ^_^

"Get ready to rock the exam papers!! "


p/s : GudLarK!!


50 comments:

  1. Salam, nk tnya. Kn mula2 dpt asasi sains hayat,cmne bole tukar farmasi? And masa spm dulu result cmne eh? Dorg kata kne bagus kn baru uia terima.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1.Tukar masa minggu taaruf/orientasi..Indeed,spm kena ok..asal stret A tu kira ok la..Tp brgantung pada kekosongan tmpt jgk..Klw bnyk kosong, yg dpt 8A 1B pn boleh masuk..

      2.Kalau xdpt tukar masa orientasi, tiap sem capai pointer tinggi2..kalau dapat cgpa (pointer keseluruhan) 3.80-4.00, layak utk masuk Farmasi..UIA akan bagi invitation letter..^__^

      Delete
  2. Salam,untk pgrm asasi bape sbjk teras n xteras yg perlu amk dlm satu sem,sbjek tu kta plh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. UIA yg kasik kita..cumanya, drop tu boleh, as long as fill contact hour requirement..
      eg Sem 1,2 : 2teras, 2 non-teras
      Sem 3 : 2teras, 1 non-teras
      Sem 4 : 2teras, the rest non..lbih kurg cemitu lar~

      Delete
  3. kalau dapat 7a2b boleh kee nak tukar kos medic if dapt kos biosc

    ReplyDelete
    Replies
    1. let's say dapat kos bioscience masa UPU..
      But still u cn change the course masa kat asasi, dengan syarat dapat cgpa 3.95!! scary kan..hihi

      Delete
    2. Erm..boleh x terangkn dgn lebih terperinci...

      Delete
    3. Erm..boleh x terangkn dgn lebih terperinci...

      Delete
  4. salam,nak tanya.kalu dapat asasi s.hayat boleh tukar ke pergigian tak?kalu x dpt nak wat macam mana? pahtu kalu lepasan asasi s.hyt UIAM boleh sambung degree di U lain x dalam bidang perubatan,farmasi,pergigian dan lain2. di UIAM kan cuma ada bioteknologi je untuk sains hayat .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tukar ke Dentistry kat asasi boleee..cuma kena pointer keseluruhn 3.95 which not that easy..But if u r willing, still possible.insyaAllah..
      Regarding tukar universiti tu I'm not sure..
      PROBABLY can as long as, again, the pointer is super duper high..^^

      Delete
  5. Assalamualaikum.. nk tanya ckit, kalau masa skola menengah dulu x ambik bahasa Arab, bley apply UIA jugak ke?? Sy teringin nk masuk asasi UIA sal kat sana ada penerapan nilai2 Islam.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..Waahh,baiknya..hehe..boleh2..boleh sangat2..
      I enrolled at UIA, ramai2 amek Arab level 1 study basic..^^

      Delete
  6. Askm.Applied 4 Asasi Sains Hayat UIAM as 1st choice, but my science subject semua B+, but BI C+...yang lain semua 6A...ada harapan masuk course tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole..minimum B la science sbject

      Delete
  7. Kalau kita mohon asasi ekonomi lepas tu nak tukar kepada asasi farmasi boleh ke? Terima kasih.

    ReplyDelete
  8. Nk tanye. Kalau apply through upu die guna sistem merit utk tentukan course nnt. Tp let say dpt uia n nak tukar course utk asasi, uia gune sistem merit ke or grade A+,A,A-??

    ReplyDelete
  9. kalau yg x amik bhase arab.. still ade test bahse arab k waktu orientaasi??

    ReplyDelete
  10. faris azim is in the picture !.. i know him. hidup aed! :)

    ReplyDelete
  11. Salam,boleh saya tumpang tanya,belajar farmasi susah ke? saya berminat nak jadi farmasi,tapi markah chemist saya takdelah gempak sangat,bio tu kira okay lagi.so how? susah ke?

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum....ana sedang mencari pegawai pharmacist utk bekerja di sebuah farmasi di kuantan, pahang....sekiranya tidak keberatan, minta tolong akhi sebarkan pd sahabat2 yg masih mencari kerja dlm bidang pharmacist....sekiranya ad, mohon mereka contact ana punya e-mail : n.aqilah137@gmail.com ....
    jazakallah....

    ReplyDelete
  13. assalam,sy nak tnya..brape A spm yang patut kita dapat untk asasi farmasi ni ang apa subjek2 yg kita akan blajar??harap dapat bantu sy..dah buntu ni

    ReplyDelete
  14. nak tanya sikit .....asasi sains hayat dan asasi sains fizikal sambung degree kat kuantan ke?

    ReplyDelete
  15. assalam.. nak tye kit.. saye mmg nak amek farmasi.. saye lepasan spm2013.. kalu bio c+ plus lepas x??

    ReplyDelete
  16. assalam.. nak tye kit.. saye mmg nak amek farmasi.. saye lepasan spm2013.. kalu bio c+ plus lepas x??

    ReplyDelete
  17. assalam.. nak tye kit.. saye mmg nak amek farmasi.. saye lepasan spm2013.. kalu bio c+ plus lepas x??

    ReplyDelete
  18. Admin penat dah menjawab haha

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikumm, salam sejahteraa.. :') Saye ad beberape soalan, mnta izin utk brtnya ya. Saya harap ada sesiapa yg dpt bantu menjawab kemusykilan saya ini.

    1)Assalamualaikum, sy pelajar form5, spm thun ni. Sy ad sdkit soalan.. Apakah kelayakan untuk memohon asasi farmasi di UIAM? Syarat minimum?? Dan stu lgi, kbiasaannye, utk layak dari asasi ke degree farmasi uiam, berapa pointer.yg diperlukan?

    2)Sy ad bce artikel yg mgtakan sbaiknya, isi smue prmohonan kelapan2nya ke Uiam. Bgaimane jika sy dbri kos lain. Dan utk tkar prlu pointer tnggi, jika pointer sy rndh? Brmakne sy perlu mlupkan shje cita2 utk mnjdi ahli frmasi?

    3)Td cg sy ckap, klau asasi xdpt 4.0@4flat mmg xblh smbung degree farmasi. Btul ke?? Brpe kah syarat mnumum utk smbng degree farmasi? Ini melemahkan smngt sy.

    4)Saya berasal dri sklh yg tiada bahas arab. Jika sy msuk ke asasi farmasi uiam wajib ambil bahasa arab kn? Dan di sana, saye bersaing dgn pljar2 yg kbykkannya dri sklah agama yg sudah tahu asas2 bahasa arab. Jadi, ia satu kelebihan kpada mereka. Bagaimana utk sy menyaingi mereke? Kerana utk sambung ijazah, saye perlu bersaing dgan mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farmasi.. spm utk science sbjects msty A- ye...

      Delete
  20. salam, saya ade bace, jika amek asasi sains hayat uia...nnti degree x boleh amek medic?? instead amek bioscience!! tidakkk kerana saya nak jadi doktor!! hanya asasi perubatan boleh amek medic ..... pliss help tqqq menjawab :)

    ReplyDelete
  21. Salam,
    Nk tya kalau ambik farmasi boleh ke ambik accountancy? Can this two field combine together?
    Tq,

    ReplyDelete
  22. nak tnye , kalau tak dpt tukar , kita kena proceed dgn kos yg kita ambik tuh lah ?

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum..saya dapat tawaran asasi sn fizikal uia. boleh tak nanti saya apply nk tukar ke asasi farmasi?
    kalau saya tukar ke sn hayat, ada peluang tak saya nak sambung degree course farmasi?? mohon pencerahan

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum... sorry ganggu... saya just nak tanya... kalau kita dapat tukar Asasi sains hayat tu kepada Asasi pergigian, maknanya kita akan bertukar ke gambang Pahang ke? Lagi satu, kita kena pergi sendiri ke or diorg yg tolong hantarkan... maksud saya maybe diorg yg tolong bg bantuan pengangkutan untuk ke sana...sbg contoh khidmat bas or teksi? Saya benar benar nak tau ni...

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum.
    sy nak tanya for intake 2015, student asasi sains hayat bleh ker tukar ke asasi perubatan di uia nnti. sbb sy dapat b+ for physics, sedangkn syarat minima asasi perubatan A- physics. sy terpaksa mohon asasi sains hayat dlm upu. mohon pencerahan.

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum.
    sy nak tanya for intake 2015, student asasi sains hayat bleh ker tukar ke asasi perubatan di uia nnti. sbb sy dapat b+ for physics, sedangkn syarat minima asasi perubatan A- physics. sy terpaksa mohon asasi sains hayat dlm upu. mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita boleh tukar ke smua kos, kecuali tuka ke medic,dentist and pharmcy. slalunya klau student yg dpt sc hayat, just go on with the course and cuba dapatkan pointer around 3.9 or 4.00, insyaAllah nnti habis asasi, akn ditawarkan kos medic. so, utk awk, mungkin boleh mnx sains hayat atau sains kesihatan brsekutu.

      Delete
  27. salam, untuk program asasi sesi 2015/2016 bagi kos sains kesihatan bersekutu, penempatan dia kat mana ?? t.kasih.

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum, sis ... nak masuk uiam ni kene ada bahasa arab ke ??

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum, sis ... nak masuk uiam ni kene ada bahasa arab ke ??

    ReplyDelete
  30. kalau masa exam arabic tu kita dpt level 1...ad chance ke kita nk hbiskan asasi ni dlm setaun?

    ReplyDelete
  31. kalau masa exam arabic tu kita dpt level 1...ad chance ke kita nk hbiskan asasi ni dlm setaun?

    ReplyDelete
  32. salam. sy dapat kos irk kat uia. kalau sy nk tukar kos farmasi bleh x ? sy dapat straight a spm. mohon penceraha

    ReplyDelete
  33. btul ke klau asasi sains hayat kt uia xdpt smbg degree farmacist,dentist?
    hrp reply scept mgkin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asasi sains hayat dan sains kesihatan bersekutu both can pursue the critical courses (medic/dentistry/pharmacy). But dengan syarat waktu last sem in your last year of study kena maintain cgpa 3.7 and above. Depends pada kuota students yg diorang nak, most cases yg cgpa 3.6 pun still ada invitation for the critical courses.

      Delete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. Kalau asasi sains fizikal kat uia boleh sambung degree perakaunant tak?

    ReplyDelete
  36. may I know, for the 2 yrs program tu brapa sem??? 3 or 4? and cuti for each sem tu brapa?

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...