Label2 yg best..!

Wednesday, 9 January 2013

Lepas SPM : Pilih Course Apa?

'Jurusan' a.k.a 'course' adalah penting buat lepasan SPM untuk difikir, sebab bnda ni antara faktor utama apa future career nanti..
So, before you sembarang'ly isi UPU, better think cook-cook first..
Menurut pengalaman aku, ramai kenalan2 aku yg menyesal sebab salah pilih course..jeng3x~

Pemilihan course ni bukan macam naik LRT.."kalau kau terlepas stesen Universiti, atleast kat stesen Kelana Jaya boleh patah balik~"
Tapi kalau pilih course, mcm naik flight, no patah-patah balik..
So aku ulang, think cook-cook..

"Tengah pikir la ni.."
Dulu pn aku blur jugak mau jadi apa sebenarnya..
Mcm yg aku ulang bejuta kali sebelum ni, aku mau ambik kedoktoran, tapi finally made my decision tuk jadi Pharmacist..(klik sini)

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

WHAT TO CONSIDER ?

So, first thing that you must consider is your MINAT !
Minat bahagian apa? Kesihatan? Kejuruteraan? Bisnes? Penulisan? Pengkomputeran?
Semua orang mesti ada minat masing2 kan..mustahil takdak langsung..
Macam aku, aku minat masak, aku minat ilmu kesihatan, aku minat menulis, aku minat cerita hantu, aku minat bergambar, etc..


Tapi mesti pandai bahagi; minat utama atau minat sampingan..
Mana satu minat yang kau rasa kau mampu jadikan sebagai kerjaya, sanggup belajar pasal bab tu masa belajar nanti.
Cth : aku minat masak..masak untuk mencuba resepi unik, masak ntuk mengisi perut-perut yg lapar, masak untuk tolong mama aku..BUT, aku tidak mau persue study dalam bidang memasak~nonono..I cook just for fun..

Tapi aku amat minat dalam ilmu kesihatan, aku suka baca pasal how human body works, how the chemical reaction occur, what food to take as remedy for some particular disease..And that's exactly what I'm studying in my foundation..So, am I happy with what I'm taking now? Yeabsolutely !!

Enjoy what you're studying..
That's the most important..

So, sekali lagi beta tekankan, minat sangat-sangat penting..
Kalau kau minat bahagian kedoktoran, elaklah dari meghambek bahagian arkitek..
I'm pretty sure that you gonna regret it later !!



Next, you must consider PELUANG KERJA..
This criteria also must be taken care seriously..
If not, you will be listed as one of the victim of PENGANGGURAN..!

Haha..stress
Ramai lepasan Ijazah menganggur..kenapa? Kena faham jugak, bukan semua kerjaya ada di Malaysia..
Mungkin ada, tapi not really demanded by goverment or any other sector.
Kau setadi lah jauh mana sekalipun, hatta Amarika, Kuria, Jamaica, Antartika, kalau jurusan yg mu amek tu memang xdak kt Maliziyya (malaysia in arab), memang tanam hanggor jgak kau..
Lainlah kalau sanggup merantau negara orang..Indon? Enggak sama sekali! Titik !!

"Waduh, kami kesini kok kamu kesana? Tumben banget ni"



Third, consider pasal KELAYAKAN..
Kena tengok jugak result SPM kau dek..Kalau 'G' bersepah, jangan haraplah nak jadik Dentist..
(psstt..melainkan anda anak datok yg kaya raya..*evil smile*)
"Kalau dapat stret A+, Alhamdulillah..peluang anda untuk masuk course pilihan insyaAllah cerah.."
Betulka mcm tu..? (klik sini)

"Biarlah bodo, yg pnting bapak aku Datuk..hmm hmm~"



Last but not least, pertimbangkan KEMAMPUAN..
Mampu 'angkat' jurusan yang kita mau ambil tu? Jangan ambil mudah, RAMAI yg study tengah jalan, then..........teeoootttt~~terjatuh menggelepuk..
Ada yg tukar course, ada yg tukar tmpt study, ada yg berenti study tross!
Pilihlah course yang bersesuaian dengan 'otak' kita..Memang la, semua study pon susah..
Tapi mesti ada yg over-susah-bikin-mati-hotak-aku-takleh-cerna punya course..(pnjng btei)
Oh my~  O.O'

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Sebenarnya ada lagi beberapa faktor kecil lain, tapi beta rasa, insyaAllah yg diatas ni sudah cukup memadai..
Nasihat beta, pelan2 fikir..Jangan terburu2~~Tanya pendapat family, kawan, cekgu, senior..
And paling penting doa pada Allah, mintak dipermudahkan urusan..
Dan jangan lupa banyak buat research..Aku pon dulu sebelum decide ambil farmasi, banyak jurusan yang aku terpikir untuk ambek..(klik sini)



Done! Sincerely, Sabbe' yg kiut..^_____________^


p/s : Here's one course that is choosen by my friend Derlo Max..MLT: Medical Laboratory Technology (klik sini)


12 comments:

  1. aku suka entry nie ...sokong.. tpi kena yakin pada diri... bnyk kali kos yg nk x dpt tpi dpt yg lain berdoa dan jika ada pilihan buat solat istikharah.. DIA tahu yang terbaik untuk kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..rezeki adalah rahsia Allah..
      We can only strive for the best..^__^

      Delete
  2. Good entry.

    Just follow the flow n dont follow the people.~ haha

    Tetapkan hati. dan pilihlah ape yang betol2 kite nak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep, in the end, kita yg akan face pekerjaan tu..
      Org sekeliling adalah pemerhati & penasihat kita..^__^

      Delete
  3. Nice entry , amat sesuai bagi pelajar lepasan SPM macam aku :)

    ReplyDelete
  4. Salam :) pharmacy susah tak? Saya bakal ambil course pharmacy. Ada tips tak hihi

    ReplyDelete
  5. Setuju sangat.
    consider semua..
    Saya lost bab minat...
    ikut orang sangat dulu... huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.. saya nak tanye sikit tentang ade tak course sesuai dengan result saya..saya lulus cemerlang cuma 4 subjek yang fail(math,fizik,kimia,addmath)..tolong???

    ReplyDelete
  7. nak tanya la.sy ni bru form4(2013).sy amek sains tulen n akaun.tp mmg susah gle lah.sy MINAT pada subjek yg mmrlukan HAFALAN dan FAKTA spt SEJARAH.course ape yg sesuai sy amek.pastu sesuai terus msuk U ke ? brp thun utk diploma n degree ??

    ReplyDelete
  8. im not interested in anything.. so what should i do??

    ReplyDelete
  9. My name is Leon from Lincoln University College. I can help you to select what course that fit you based on your SPM results. Don't worry about the payment, we can help you to apply PTPTN loan. If your family got received BRIM, then you are 100% entitle for the PTPTN loan. You just have to pay the Registration fees RM500 or with discount given.
    Those who fail SPM or without any qualification also can enrol in Food &Beverage, Bakery, Pastry, Culinary Arts program. Monthly allowance RM400 per month. Job secure at hotel upon completed the program. This program is offer by Sijil Kemahiran Malaysia, PTPK.

    We provide free hostel and transportation for your entire Diploma Course.

    Our college address is :-
    Lincoln University College
    Taman Mayang Campus, Mayang Plaza
    Block A, No 1 Jalan SS26/2 Taman Mayang Jaya
    47301 Petaling Jaya, Selangor.

    Medical courses in Kelana Jaya campus.

    Anything you can give me a call or whatapps me at :- 012-7071903.
    Thank you.

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...