Label2 yg best..!

Thursday, 22 August 2013

Cikgu, Saya Ada Soalan !

Situasi masa kat skolah dulu...

Che'gu : Kelas..ada soalan?
Murid : ...............................krik krik
Che'gu : Okay, smua paham kan?
Murid : PAHAAAAMM...(cepat lar habis kelas)



Common situation masa kat kelas dulu kan?
Masa cikgu ajar, rasa macam paham..
Tapi bila cikgu tanya, tetibe lak xpaham balik..
Kadang xpaham langsung pon apa bnda yg cikgu ajar..
Tapi xpenah telintas plak untuk angkat tangan dan tanya soalan.. 

Mindset kita kalau ada benda xpaham kt kelas ;

     "Err, revise sendiri lah, nnt paham lettew"
          "Nanti lah tanya Sarhan malam nanti"
              "Amende nih...Pape jelarh" 
                       "Eh, Yazid, cepatlar tanya cikgu..wakilkan ktorang"
                                   



Kenapa ek kita xbrani bertanya?
Hurm ntahlar, bagi aku, malu kot ..
Takut2 soklan tu xbrpa nk cerdik sgt..
Haruss kau kena bahan oleh classmates kau yg prihatin tue~heh


JOM BERTANYA

OK, what I want to emphasize now is that betapa pentingnya budaya 'tanya soalan kat cikgu kalau xpaham'.
I did actually mentioned benda ni in my previous post..
Biar aku ulang memandangkan benda ni sangat2 pentings for us as a student..

Aku dulu pun sama jugak, pemalu xbertempat..Jangankan dalam kelas, luar kelas pun aku xberani jgk..
Jeles jgak tengok student lain yg rapat ngan cikgu..Kagum aku..
Mungkin alasan aku : 'teacher is to be respected', and definition 'respect' bgi aku adalah tunduk sambil bercakap guna suara sehalus sutera..ngeh~


But I didn't realize this until I enrolled at UIA for my matriculation level..
Disana, everything changes..Aku mula sedar betapa pentingnya budaya 'tanya soalan kat cikgu kalau xpaham', sebab aku sendiri practice benda tu..Hasil dia memuaskan!
Kalau kita compare dengan 'tanya kawan' or 'belajar sendiri', 'tanya cikgu' jauh lebih bagus..
Our understanding level akan lebih tinggi, and the knowledge remains longer in our memory..


 Lagipula banyak benefit kalau rapat dengan lecturer ni
Antara dia, lecturer kenal kita sampai hujong sem..
And Alhamdulillah almost all my ex-lecturers still remember me whenever I accidentally meet them somewhere.
"Eh, Sabrie..You look soo different!"
(ayat wajib Mdm C) ^___^


Next, senang untuk kita borak2 ngan lecturer especially bout their past experiences.
In which very important actually, sebab pengalaman diorang sangat berguna.
Tambah2 kalau kena lecturer yg suka berstory-telling, mmg best lar~
We will be more sensible dgn current situation faced by students, and stuff like that..



In fact, they also can help you in improving your mark actually..
Common sense la, kalau kita rajin, lecturer suka..
Kalau kita kurang 2% utk dpt A, insyaAllah diorang tolong cari point..
Untung en~ ;)




p/s : Bnyk lagi benefits lain sebenarnya..Try by urself and u will realize 'em..

1 comment:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...