Label2 yg best..!

Tuesday, 19 August 2014

Saberk Experience : Throughout My First Year (part 1)


Throughout my first year life as a degree Pharmacy student at IIUM Kuantan, I experienced a lot of new things. Things that I may never suggest in my mind that they'll become a reality. In other word, I'm living a dream, that is too good to be true.
- diatas adalah sample pendahuluan karangan SPM-

Let's begin!

1. Taaruf Week - a Dusunese song invasion

Aku sudah cerita sebenarnya in detail pasal crita nih (klik sini)
In short, ini adalah pengalaman pertama aku menyanyi in public, since 4 years ago.
Aku nyanyi lagu 'Adaa', yg sepatah haram pn aku xfaham. Tajuk dia pn aku xtau maksud. my bad.
Nervous, funny, embarassing, exciting..
Luckily belum ramai yg kenal aku masa tuh (sekarang ramaikah?)

(No picture. Phone kena curik. Smua gmbr hilang)


2. Volleyball ?!?

Yaa yaa yaa..surprising kan? To those yg kenal aku lama, mmg tau lah aku ni mmg bukan seorang yg bersukan. Dulu masa kt MRSM, petang2 org turun padang. Aku kt bilik buat taik mata, sampai maghrib.
Indeed pengalaman join Interbatch mmg pengalaman menarik, yg once in a lifetime org kata. hah!
First time beb ikut sukan. Dia punya neves mmg lain mcam compare neves menyanyi public.
Masa mula2 Fahim suruh aku join Volleyball pn, aku main 'wokaaay' jak. Padahal aku xtau pn what am I gonna face later. Well, at least, ada jugaklar pengalaman join sukan. (walaupun aku lubuk)
Hey, kami menang kot! hihi

Skuad rx12 brothers


3. Classrep aka Kuli Kelas.

Mmm-hmm! I was the first classrep utk batch rx12. Bangga? No! Geram! haha
No la..Aku had a good time jugak sebenarnya. Tapi aku memang pemalas. Smua org tahu.
Despite terrored by the lecturers, the schedule, the timetable, the meeting, the system, the kuliyyah, and all.
Hughh..Aku ingat lagi betapa jenuhnya aku kena jalan kaki ulang-alik dari KOP ke KOM jalan kaki tiap hari, semata2 mau urus kelas Tilawah yg in the end kena tangguh sem depan. 
Almaklumlah, masa tuh zaman geng-bas-sekolah lagi, blom ada motor kesana kemari.

Mcm mana cerita aku jadik classrep? The unlucky ONE.

It all began masa malam sebelum kuliyyah start (kalau x silap).
Farahi si ketua batch dtg compartment aku, suruh jadik ketua kelas.
Aku tanpa fikir panjang, terus menyahut cabaran ittew.
Bukan apa, sebelum ni pon, mmg aku penah setahun jadik ketua kelas masa kat CFS.
So, I thought its gonna be easy like dulu-dulu.
Plus aku x kenal Farahi lagi masatuh. Mana berani lawan. Ingatkan budak baik. Teettt! hahaha.

Dan daaaaaann...Tujuan utama aku setuju was because mmg niat aku supaya aku dapat expose diri aku.
Sebab masatuh, ramai yg aku xkenal, n ramai xkenal aku.
I was deeply scared! Tambah2 aku budak Sabah, deserted alone, xda kawan senegeri.
Everything was soo awkward. Dengan accent pekat aku, aku try jgklah keluarkan suara aku sepatah dua.
So when I became the classrep, I confidently speak in front of the hall, slowly belajar menggedik di depan.
And finally, Alhamdulillah, niat aku tercapai. Semua kenal aku dan kemalasan aku. yaaayyy~~(^__^)

My batch. KEtua kelas kena bergaya di tengah~kekeke


4. Pengusaha KitKat.

Sem 2 kalau xsilap, zaman2 JPA belum masuk lagi..Cuak jugak duit belum masuk. Duit tinggal sekupang dua. Mampuih aku kalau x rancang bajet. So, I had this idea utk meniaga. 
Kes aku jadik pengusaha KitKat ni pulak, gara2 si Helmi Dentist. 
Kami start meniaga sekali. Mula2 meniaga kt kelas, pastu bila bisnes maju sket, expand pulak franchise kat asrama. 
Barulah aku merasa pengalaman jadik peniaga. Susah rupanya, bukan senang. 
Ada zaman aku untung, ada zaman aku rugi. Semua bergantung pada rezeki. 
Antara part yg susah, is niat. Actually, niat kita meniaga ni sebenar-benarnya adalah utk tolong org, bukan utk untung semata2. Rasulullah SAW pn dulu peniaga kan. Banyak ethics perlu follow.

Masuk jak JPA, aku trus tutup kedai. Nampak? Nampak? haha
Lagi pun, ada jugak bisnesman bisneswoman rx12 yg meniaga kt kelas masa tuh. 
So, aku xmau tutup rezeki dorang. Mau bagi dorang chance utk meniaga jugak.
Total untung aku dulu ada la dlam RM200..Boleylar. Alhamdulillah~~
Thanks kawan2 sebab beli. Sayang korang ketat-ketat.

Pakcik Kitkat sibuk bukak franchise kat OCD Hall.
Mari beli marii~~


5. Debut Flashmob Syria.

Ini adalah debut kemunculan aku di UIA Kuantan, lepas brief intro aku minggu Taaruf lepas.
Kemunculan pertama rx12 dalam mana2 event. Dihadiri mostly oleh student Kuliyyah of Science.
Inilah festaim aku menyanyi and bersketsa kat pentas agung KOS.
Best! Everything went smooth, membuatkan aku gemar untuk muncul secara public.
Aku nyanyi lagu the infamous Nowseeheart - Damai Yang Hilang.
Berlakon plak, aku pegang watak anak Syria, yg melihat ibunya (watak dipegangi Pa'an??) mati ditembak tentera Zionist, depan mata. Sedih amat scene tu. Aku yg berlakon pn seakan2 feel real tu. ='(

Practice time konon.

Skuad flashmob bersama Comittee.


6. IIUM Got Talent 2014

Wohhooo..!! Ini yg paling hangat sekali. Ada dua jak situasi, sama ada kau malu, atau kau bangga. 
In my case, neither. That'll add another option though.
Cemni, ada dua peringkat: audition and final.

Audition, aku nyanyi lagu Firman - Kehilangan. Atas alasan phone aku baru hilang?? Ridiculous gilos.
It went perfect for me. In term of singing, song choice, stage present, eye contact. Choii!!  xD
Cuma masa pertengahan lagu, tetiba pentas blackout. Aiguu~ Ahhh, persetan semua itu.
Despite xda minus one, immedietly aku turun pentas, sambung nyanyi depan judges.
Dengan penuh feeling2, tanpa secebis segan silu, aku confident gila nyanyi. Poyo gila rasa. 

Masa final plak aku nyanyi lagu Celine Dion - I Surrender.
You know what? For me, it went terribly horrific..Sumbang! Maembong!
Lagu tu mmg lagu feveret aku kalau karoke. Lagu wajiblah kononnya. 
Cuma, lagu tu lagu perempuan, key tinggi. Aku nyanyi, aku rendahkan key. Tapi, note ikut minus one. So, mmg sumbanglah jadinya. tambah2 suara audio xkuat, mmg hancus..
But not to the point sampai kena boo la. Performance aku, went just, "bha, abis suda kau nyanyi", kata org Sabah.
Aku sedar pn, lepas vocal teacher aku (si Bahrain) bagitau lepas aku perform.Hmm..

Yes, aku kalah. Xda nombor pon. Tapi sekali lagi hajat aku tercapai, aku berjaya mengeksposekan diri aku.
Kali ni audience yg lebih luas. Gitteww~~ Huh, aku ni feeling2 mau buat empayar ka apa?
Not to mention, thanks to all my friends from rx12 yg saport aku masa aku nyanyi..
Sayang korang ketat-ketat, mampat-mampat!

IIUM Got Talent poster.
Masih disimpan rapi gitu.







Stay tuned for Part 2...^_^

4 comments:

  1. lepas aku baca blog ko ni, baru aku sedar takdelah teruk sangat masuk phrmcy & uia. bnyak memori yg best. keep updating *ak guest start sem dah tak update dah ni~. haha kidding jah saberk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ndak la kan aku mau update Nawal. Bukak blog pon agak mustahil. hokhok.

      Delete
  2. salam..sy suka baca post awak pasal ur life as a pharmacy student. im 17 this year dan sangat meminati bidang farmasi. cuma kadang2 rasa diri cam tak mampu nak bawak bidang ni. so what is ur opinion? senang tak nak amik bidang ni?

    ReplyDelete
  3. I enjoyed reading your blog and WILL be promoting it to my students who aspire to become pharmacists. Despite the funny approach to present your views, it underlines courage, strength of character and sincerity. Thank you for sharing! ��

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...