Label2 yg best..!

Tuesday, 5 August 2014

Pharmacy UIA : 1st Year 2nd Sem


Sem tatkala diri ini makin menggemuk.
That statement is enough to visualize the sorrowness I embraced throughout the entire semester..T.T
Aaahhh, mampus lah, bab-bab gemuk ni kita ketepikan kejap. *shooh shooh*

Atas nama kejujuran, aku upload juga lah gambar gemuk hina dina aku.
Jijik. hahahahahahahahhhahhaha!!

Banyak benda baru yg aku tempuh sepanjang sem baru nih.
Dari segi lekcere baru, environment kelas yg baru (somehow), hatta ke spek Bahrain yg baru (?)..
Dan sem ini juga menjanjikan classrep baru yg pastinya jauh lebih rajin dari si classrep pemalas mau mampus sem lepas. (E'eh, terumpat diri sendiri.) O_O

Tu diaaa..new classrep in action. cc: si Hilmi gedik

I still remember well, on my first day of this semester, aku berazam utk ambek gambar setiap hari kononnya.
Tapi bukan selfie! no no no..it was more to 'the photos of today's situation' katanya. But, naaaahh, didn't work. Awal2 jak rajin, lama-lama aku malas. Menyampah tengok muka sendiri. 

1st day. Bertenggek diluar kelas, while waiting for our first lucky lecturer for this semester.

Sem ni, batch aku banyak involve dengan program, sama ada memang anjuran KOP sendiri, or kami yg menyusahkan diri sendiri buat aktiviti batch. hehe.
Contohnya, we were the one that handle Pharmily Day  '14. Kuliyyah of Pharmacy. 
Just like a superstitious ritual, budak 1st year yg akan handle.
Aktiviti lain, macam Kembara Bukit Panorama, Jamuan Batch, Bakti Siswa, NPSC, Rehlah Pantai Balok, bnyk lagi larh. Not to mention the open-house. Mmm-hmm!

InsyaAllah, kalau aku rajin, satu2 aktiviti aku buat entry khas..haaaaaaa...

The Great Pharmily Day 2014.

Annual Jamuan Rx12 disusuli main game.


Rehlah Pantai Balok hujung semester.

Bakti Siswa kat Kampung Entah. x ingat.
Menawan Bukit Panorama.

Me, personally, pun lagi busy compared to sem lepas.
Paling mengerah kekuatan fizikal mental aku, Pharmily Day of course. Aku punya kena rasuk dengan semangat Pharmily Day tuh, sampaikan aku ndak peduli kuiz2 mendatang..*flip hair sideway*
Aku lebih gembira bertemankan gunting dan seletep aku, berdekorasi spanjang hari.
Well, job as Head Sponsorship and Team Deco wasn't at all easy.

Proudly presenting all the sponsors of Pharmily Day '14. =')

Performance? Antara yg aku ingat, (chey, mcm banyak sangat show dia), nyanyi masa Hari Guru KOP.
Lagu Ramli Sarip. Ko hadoo, lagu papa Ram di etnik-kreatifkan. hihi

Biarpun picingku bertebar entah ke mana, feeling2 tu tetap maintain~


My Study

Jadual? Pack gila. Pagi mula jam 8am. Kalau rezeki melimpah sikit, mula jam 9am.
Balik? Isnin, Selasa, balik pukol 7.00 tengah malam waktu tempatan.
Rabu, Khamis, Jumaat pukol 5 petang. Awalnyaaa~~~kan, awal sangat.

Indeed sem ni jauuuuuuuuhhh lagi susah compared to previous semester.
Banyak subjek baru yg lebih tough. Memerlukan comprehensive understanding plus memorizing skill.
Ugghhh..Series aku x suka. Bappak susah! Padan muka aku. On what? Entah, just, padan muka.

Not to mention, the quizzez! Ya Robbi..Setiap minggu wajib 2 kali. Maximun so far, 3 kali seminggu.
Rasa bosan gila non-stop jawab kuiz. Awal2 dulu, neves gila. Sekarang, tengok kertas pon x lalu~
Pernah jugak la seminggu tu, ada 1 ja kuiz. Wow. Heaven gila. Rasa diri ini bebas sangat masa tuh~~
Rasa macam mau karok, tengok movie, bungee jumping and berdangdut pada waktu yg sama.
Ini baru First Year. T.T

Sama mcm sem lepas, result kuiz aku x begitu baik. Cukup2 makan. Aaanndd, I'm used it. Immunized. Aku redha seadanya..
Cumanya, alhamdulillah, total kuizzez, smua subjek aku lulus. Ndak macam sem lepas, ada gagal. Bahaha! Buat malu org Brunei jak aku. "Auuukk banarr kau atu".

(klik sini untuk baca kisah menyayat hati aku sem lepas..huhu)

Sabjek-sabjek sem ni:
1. Organic Chemistry - xminat langsung. Susah. Sangat. 
2. Pharm Analysis - more to 'machine/alat2' sebenarnya.
3. Pharmacology - Best! Cuma, susah mau grab. Perlu rajin mcm Ajai. (motif??)
4. Biochemistry - Pun best!! Cuma banyak sangat benda. Pening I.
5. Microbiology - HAHAHAHAAHAHHAAHAHAHA!! 
6. Bahasa Melayu - Are you kidding me??
7. UNGS 2 - Rasanya lagi best dari UNGS 1.
8. Tilawah - Basically, tadarrus Al-Quran.
9. Leadership - Basically, just perlu hadir.

"Syahid, cer tanya2 sket."
"Helo? Sapa ni? Esok kena hadir x?"

Lecturers?? They are vary in their approach. Ada yg aku suka, ada yg kurang suka.
Cuma antara faveret aku, Dr.Helal. Aku suka gilak cara dia. Dia selalu repeat, and repeat, and repeat.
Tapi aku tetap lupa, dan lupa, dan lupa.
And ofcourse, everyones' favourite, Dr.Tijaaaaaaani Ahmed Ashimi~~ "Smiiiillleeeeeee haaaaaaa"


The Result

Ulalaaa..patutkah aku mention. hmmm..patut, tapi nanti. Awal lagi untuk aku declare publicly~
Cumanya, Alhamdulillah pointer naik sikit compared to sem lepas. Xsangka! Despite the toughness of the subjects, ada la peningkatan. Alhamdulillah, berkat TaubatanNasuha. hihi~


3 comments:

  1. It was so funny and inspiring.keep it up!

    ReplyDelete
  2. Okay suka baca. Saya pun amek gak farmasi. Masih okay okay sem 2 tak busy macam korang setiap minggu kuiz. Wiwiwiwiw.

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...