Label2 yg best..!

Sunday, 4 December 2011

Tunggu Result SPM : WhatToDo ?

Habis SPM..Mesti itulah saat keemasan yg kita nanti2kan sejak form4 kan..
Selesai sudah beban SPM yg digendong sampai begolek2 selama nih..
Result bagus xbagus, bulan 3 baru kita 'neves'kan..Skrg nih toksah dipikioo~

Kalau zaman aku habes SPM, benda pertama yg aku mau buat was..jom-kita-Enjoyy~~!
Aku mau tidur sepanjang hari, makan sampai puas, online sampai penat, marathon movie..
Qada semua benda yg aku telepas sepanjang SPM..

However, there are things that you should/can do while waiting for the result
"Selain ber'enjoy puas-puas, apa lagi yg patut kami buat?"



1. do your Research
(Sangat important)

Sekaranglah waktu yang amat sesuai bagi kamu tuk faham makna kerjaya..
Simply said, buat research pasal kamu punya future kerjaya..


"Weh, aku pon nak cari jugerk"


And, xlama lagi kamu bakal isi borang UPU..
Borang yg amat-amat penting, yg bakal menentukan di Universiti mana yg kamu tersangkut, and dapat course apa..
Masa ni jugak ramai yg masih blur ntuk pilih course apa..
Aku ada buat entry khas untuk help u guys untuk pilih course..(klik sini)


miserably miserable

Sekaranglah waktu yang paling sesuai untuk kamu TEROKAI kerjaya2 yg wujud di Malaysia ni..
Mungkin kebanyakan kita hanya tau kerjaya2 yg femes mcm duktur, engineer, arkitik, pulis, che'gu..
Tapi,ramai yg tidak sedar kwujudan kerjaya seperti Dentist, Bussinessman, Pharmist, Dietitian n so on..
Siapa tau,maybe ada yg berkenan di hati..mcm aku dulu setelah menemui pharmacy..


2. Kerja Sementara

Benda ni optional..Sapa mau kerja, bagus, beta sokong..Tapi sapa yg takmau kerja, silakan..
Tapi bagi beta, b'kerja ni seriously banyak kebaikan..

  1. Dapat pengalaman..Your softskill akan sangat2 improve..Aku dulu krja part-time promoter kat Parkson..So, setiap hari akan berhadapan dengan ramai customer..(and macam2 ragam)..Kita dapat belajar cara berkomunikasi dgn baik..Pastu, kita akan faham jenis2 pelancong yg datang..Kalau omputeh best, sbb diorang peramah..Kalau Korea ni, agak LOL sket, sbb diorang xpandai ckp English...so kami together-gether blur~~heh..
  2. Kumpul Duit.. Masa masuk U nanti, akan sangat perlukan banyak duit..Tambah2 yg study jauh..So, untuk mengurangkan beban parents, silalah kumpul duit sendiri...Lagipun, dapat duit sendiri ni nikmat dia xterkata...Aku pernah dpt rm900++ sebulan..so, puas hatilah berjoli, kan duit sendiri..Macam2 dowh aku beli~  =)
  3. Jumpa Kawan Baru..Yeah, seriesly kamu akan jumpa kawan2 baru..Paling best kalau jumpa yg seumur dengan kita..(mmg kebanyakannya lepasan SPM lah sbb sama2 tunggu result)..Aku ingat lagi kebengongan kami sementara tunggu result SPM..Hari2 bising 'pasal bila keluar result ?'..Mcm2 berita mengarut yg kami dengar..Lucu bteii~

Tiap hari begambor..ahohoho


3. Belajar (??!!)

Ya, belajar..mcm kamu buat masa zaman sekolah dulu...xkan lupa sudah apa tu belajar..
"Apani, sudahlah penat study masa SPM..Xkan cuti pon blajaq lagi kuutt?"
Aku xsuruh hang blajaq sejarah..

Subjek terbaik yg perlu kamu belajar masa cuti ni, oh-my-ENGLISH..!!
Sebab, mungkin kebanyakan kamu akan ada interview..So, dalam interview, English amat penting..
Jangan jadi macam interview JPA aku dulu...=_='


"This is my level..what is yours?"..Hok alohh..

Lagipun, pada sapa2 yg bercita-cita untuk ikut beta masuk UIA, kamu kena prepare English siap-siap..
Sebabnya, nanti masa orientasi, kamu akan jawab paper khas BI, nma dia EPT..
Sapa2 yg tidak exampted, bakal belajar EPT tu masa kuliah nnt..
Aku salah satu dari beribu-ribu 'mangsa' kt UIA..hehe X)


p/s : beta harap suggestions beta ni boleh bantu uolls-uolls lah wokeh..Jgn buang masa sangat..^___^


5 comments:

  1. hahhaa , nice entryy. saya un lepasan spm. saya akan try cadangan awk tu.. huhhuuu . done follow u

    ReplyDelete
  2. salam. bro, boleh citer ckit psl EPT tu tak? cer citer. cer citer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..EPT,ringkasan bagi English Placement Test..

      MAsa orientasi, akan ada test ni, dia kasi paper BI ala2x SPM dulu..Jwb la sampai penat..KAlau xpass level 7, wajib ambek kelas dia..Aku dulu level 6..xp

      Basically, kita akan setadi Writing (tulis2 essay), Reading (Jwb soalan over pnya susah) and Speaking (prsent & discussion in English)..
      My advice, silalah amek EPT class tu sbb seriesly very very helpful. Pda yg pass msa orientasi tu rugi sbb xbelajar BI cm kitorang..hehe

      Delete
  3. kau duduk bandar boleh la kerja cam 2, senang nak ulang alik rumah,,aku ni duduk kampung camna nak kerja kat bandar..kerja kmpng adala..

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...