Label2 yg best..!

Monday, 26 December 2011

Pengalaman Memilih Kerjaya...Nostalgianya...haha

Sejak kecil, banyak cita-cita yg pernah terlintas kt brain aku ni..
Biasalah masa budak2 dulu, comel2 smua, idea pun sgt comel..hahaha
Bila tengok balik report card lama, punya luchu..XD
Kadang2 mau jadi polis, bomba, askar..kadang2 doktor, cikgu..

Tu dia...Mau jadik polis..ko mampu..hekhek

Bila matang2 sket, form 3 gitu, mulala tepikir apa aku mau jadi..
So, aku tanya counselor skolah lama aku..


Jadi tepikir tuk jadi Pensyarah..=)
Kenapa arh? Entah la..Mungkin sebab gaji pensyarah better dari guru biasa kot..hehe
Err..rmbut aku pun cemni ka kalau jadik lecturer..O.O"

Lepas tu, bermulalah form 5...Tahun paling genting tuk smua student..
Tahun menghadapi SPM....!!
Waktu tu la kau mau belajar perabis, waktu tu jugak kau mau pikir apa kau mau jadi..
So, kami didedahkan dengan kerjaya2 yg ditaja oleh MARA tuk sambung study..
Ada 2 choices : Doktor atau Engineer..



Hurrrmmm...Hands down, doktor laa..hehe..
Muka aku mau jadi engineer, tiada bakat bah...
So, aku pilih doktor la..Why..?

1. Minat Biology, walaopun susah...(no doubt)
2. Minat bahagian health, how human body works due to chemical reactions blablabla..
3. Aku ni bepenyakit..=.='..
    - Pernah sakit2 tulang, trus plan mau jadik pakar tulang
    - Kulit sensitif, trus plan mau jadik pakar kulit

Hebat kan jadik doktor...xp

Well, masa ni blom paham lagi makna DOKTOR tu..
I never thot that being a doktor is NOT THAT EASY..!!
Perlu bedah2, study bukan senang, banyak saingan hebat2, future life yg sangat busy..

Lagipun, minat sebenar aku ni berkisar mengenai ubat-ubatan..
Kalau sakit ini, mau guna apa, mau makan apa..gitu2 la~~
Senang cakap, mo belajar buat ubat lah...
Aku ingatkan kerja doktor cemtu....!haha..rupanya aku silap..(oopss)

So, after SPM, buat some research..
I found this NUTRITIONIST...a.k.a Pakar Pemakanan..
Menarik! Sebab...err..aku minat bahagian pemakanan..
Plus kan aku ni tebarus = kuat makan..Masak pun antara hobi aku..
So, aku berminat tuk tau, apa makanan sesuai tuk certain penyakit..
Pasal kolestrol, protein, carbohydrate, fibre, smua-smuala..


Siap main mata lagi...heh

Tapi kan, kerjaya ni mcm kurang diceburi di negara ni..
Lagipun, mcm kurang digembar-gemburkan sebagai 'kerjaya idaman'..kunun la
So, minat tu terkubur bgitu jak~~

MAsa berchatting kat FB group MRSM KK, diorang ada mention pasal Pharmacy..
Trus aku mcm tersentak skit la...O.O..."pharmacy...apani??"
So, aku buat research..bukan skit, banyak..
Aku beli skali buku : Kerjaya Dalam Bidang Farmasi..
Aku amat amat tertarik...!
Kerjaya ni memang menepati minat aku, piawaian yg jauh lebih accurate dari doktor ataupon nutritionist...

" Eat this twice a day..If u feel dizzy, sleep ok ",kata aku..ada bakat kan..XD
Buat ubat, prepare bahan2 kimia, pastu campur2, meletup2 sket..hehe
Explain pesakit pasal penyakit, and mau makan apa, guna ubat apa..Menarik kan!

So, here I am, student asasi UIAM dalam bidang Pharmacy..^.^
Alhamdulillah, akhirnya Allah tunjukkan jugak apa bidang yg sesuai tuk aku..

Eseh, ada gaya pharmacist ka...XD
And, insyaAllah I'll do my best tuk achieve my dream ni..Bila besar nnt, insyaAllah aku akan jadik seorang Pharmacy di hospital kerajaan..
Kalau ada rezeki, bila mcm established sket, aku mau buat kedai farmasi sendiri..
Haaaahh...Apapun, itu cuma impian, in the end, Allah jugak yg menentukan...kan! =)

p/s : sorry panjang, and sorry kalau boring..hekhek

4 comments:

  1. Ya ka Bro.Kamil~?
    Ni consider panjang sudah ni...Takut bikin bosan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. there's nothing boring in your wonderful blog, bro. thanks for sharing your experience + advices. syukran. Jazakallahu khairan kasiran.

      Delete
  2. salam..saya ni budak baru lepasan SPM.. haha.biasa la mentah2 lagi.ni pun dari tadi blogwalking psal pngalaman orang dlm bidang tu bidang ni.saya mcm berminat dlm bidang pharmacy ni. tapi tu lah,result pun blum kluar lagi sbnarnye.nk tnya lah kan,nk jadi pharmacist ni,kelulusan subjek apa yang kena A? Chemist tu kna A+ or A- ke..and..subjek bio tu kna gred apa. and then boleh tak you crita lagi psal pengalaman2 you spnjg jadi budak pharmacist ni. saya bukan apa,tgh nk learning something new lah. :)

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...