Label2 yg best..!

Tuesday, 28 May 2013

Important News To All Bakal Student Asasi UIA 2013 (Pharmacy Especially)

IMPORTANT THINGs

Sem final ni, aku 'encounter' several important events yg perlu aku share.

1. Interview pharmacy

Yeah, start batch aku pharmacy students akan ada interview..Sebab, dengar2 Pharmacy tukar Dean, a doctor..So, dia akan meng'strict'kan lgi Kuliyyah of Pharmacy masa kat main campus nnt..
And did you know? : 
Pharmacy students are the bussiest students in UIA Kuantan!
What da...Kebizian medical student still beyond my imagination, apatahlagi course aku nih..
Even setakat asasi quiz seminggu sekali pon aku separuh nyawa, inikan quiz EVERY SINGLE DAY??

Back to the interview, urm..It went well..Aku kena partner ngan si Ros, kebetulan classmate aku jgk.
Turn aku yg last2..So, interviewers tu bosan sdah..Aku kena tanya satu soalan jaa, "Why do u want to become a Pharmacist?"..Ouh, aku jawabla guna skema jawapan aku yg penuh kejujuran ittew...(>3<)
Then habis..err....very bunyi cengkerik~
And actually I did refer back to my old entries pasal interview tips etc (sini)..
Aku sendiri pon lupa pasal teknik2 interview nih..Pastu ada pulak kawan2 aku accidentally terbaca blog aku..Malu seyh..X)


2. Biasiswa JPA yg makin strict

Before this all critical course students (Medic,Dentistry,Pharmacy) akan otomatikly ditaja oleh JPA despite their result..So, here are 2 bad news..
i) Pharmacy no longer a critical course
ii) Critical course students no longer otomatikly ditaja, tpi akan di'sort based on result asasi/matriks/bla3x..

Means, syarat layak memohon = 3.50 & above
Tapi untuk exactly dapat biasiswa tu still depends on kuota..(IPTA+IPTS SEMALAYSIA)
Can u understand what I'm trying to say here? Means, 3.8 pn still xmenjanjikan dapat JPA scholarship or not..! Very bad news aint it..
What I felt when I first heard the news? Jawdrop instantly...


3. Sesi-Tukar-Course not as easier as before

Batch aku adalah yg terakhir dapat tukar course sewenang2nya..
Batch baru ni, masa taaruf (orientasi) sudah xboley tukar mcm dulu..
You have to wait for ur 1st semester result to come..
In fact, utk course Medic,Dentistry,Pharmacy, u can only apply lepas sem 3 sebab UIA mau tengok CGPA utk 3 semester..

CGPA layak Medic/Dentistry = 3.95 & above
CGPA layak Pharmacy = 3.80 & above
(susah kan!)

Untuk course lain aku xberani cakap, sebab UIA ni selalu tkar2 system..
Better contact them directly..


To Conclude

Pandai2 korang la survive..hehe

Gudlark..harharhar


p/s : ada soalan mudah, tanya aku kat (sini)..Kalau aku boleh jawab aku try ok..^_^

4 comments:

  1. Abang ni ambik kos ape? nak tukar kos ke? #hambar (twitter ke ni kau nak hashtag bagai) teka la siapa aku? lucu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm senang nk mampus je predict..Rayban en..Takpon Ryesisan..kan kan??

      Delete
    2. more entry la abang...apaini sikit2.. org jadi boring la..

      Delete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...