Label2 yg best..!

Friday, 31 January 2014

Pharmacy UIA : 1st Year 1st Sem

Tahun pertama sebagai pelajar degree. Smua seems new to me.

Muka bangga..

Masa awal2 Taaruf Week lg senior kami cakap, 
"Jadi student degree ni, aktifkan diri, jangan studyyyyy manjang. Do something, so that u won't regret later".
These very words adalah nasihat yg selalu sangat senior2 ulang.



Dan aku sangat motivated oleh nasiht tu. 
Alhamdulillah, aku berjaya harungi jgak my very first semester, dgn melibatkn diri dlm beberapa aktiviti.
Xpenah terlintas pon dalam diri aku, yg aku akan jadi aktif masa kt degree ni.
Sebab dulu, masa CFS, kerja aku menghadap buku jak 24 jam.
Mana penah keluar bilik sngt. Keluar hnya utk g kelas, g makan, g Mid. Hehe.


This is my kuliyyah..Kuliyyah of Pharmacy..lawa kan~

Memandangkan aku asrama luar campus, so gi kelas acano?
Awal2 sem tu naik bas sekolah. Best naik ramai2. Lawak pulak bila ingat2 balik.
Dengan bas yg xpunctual, lambat, sesak dgn budak2 course lain, panas plak tuh.



Geng Bas Skolah

Tapi lama2 bilangan pengguna bas makin bekurang. Tinggallah aku dgn beberapa lagi pengguna bas tegar.
Budak2 lain naik transport sendiri, motor, kereta. Akibat bosan naik sensorang, last2 aku pon tompang diorang. Tp aku prefer naik motor, sbb not affected by traffic jam.

Merumpit ala Naruto~


MY CLASS

Inilah kelasmet aku..Ini pun xsmua ada nih..'sikit' kan~


Kelas aku ada 118 org, dan yes, kami study dalam lecture hall beramai2.

Lelaki 30 orang, pompuan..berapa ntah..sejuta kot. Yg penting ramai la..Smpai sekarang ada yg aku xcam muka. Haha.Awal2 tu aku suka duduk depan. Tapi lama2, bila aku dapat tau duduk belakang lg best, mmg belakanglah port tetap aku. Situ aku boleh mengelamun jauh sampai ke Planet Nameck. 



"Sampai sini kau menghayal dek..."

Pastu duduk belakang nih kau boleh tengok org depan buat apa tym lekcere mengajar.
Ada yg fokus, ada yg main ipad, ada yg study sendiri..paling best tengok org tidur. hehe
Aku memang aim sudah sapa2 yg kuat tdur tu.


Fathi, kalau dia bukan main iPad, dia tidur.

















Dr,Ramadhan. Pharmaco apa ntah topic dia ajar. xfaham. Tp dia best~

Ni no komen. haha


Jadual? Pack yg amat!! Mula2 tu seyes culture shock. Bayangkanlah, dulu masa CFS kelas sehari kadang 2 jam jak, pastu balik bilik cover balik lecture kt kelas.
Tapi skrg, kelas dri pukul 9am-5pm mostly. Balik asrama penat. Malam plak study utk kuiz esoknya. Paling xpon, ready2 kut ada PopQuiz esok..penat weeyy..
Dan jadual x fix, tiap2 minggu tukar.

Rehat, pukul 10am-10.30am dan 12.35pm-2.00pm.

Tiap kali waktu rehat..Indahnya perasaan masa tu~
Quiz tiap minggu ada. Tp pernah jgk seminggu tu xda kuiz, sbb tangguh2. 
Tangguh pnya tangguh, smua quiz carry sekali, kadang seminggu sampai 3 kuiz. Ayoo..



MY STUDY


Sem ni, aku ambil 7 subjects.


1. Physiology
2. Anatomy
3. Islamic Input
4. Physical Pharmacy
5. Pharmacy Practice
6. UNGS
7. Study Circle 2.


Lepas2ni, mesti ada yg tanya aku, 

"Susah x degree Pharmacy?"



Hmmmm..benci mau jawab..mcm sia2 jawab soalan tu...
Hahahaha...SUSSSAAAAHHHH !!!
Bayangkanlah, I was a person yg sangat sangat enthusiastic when talking about Pharmacy.
But during my study period, there are times that I felt, "JOM TUKAR COURSE SEKARANG."
No kidding. Sometimes I did, felt demotivated, due to the hardness and my bad quiz results.
Aku punya stress, sampai aku pernah rasa menyesal amek Pharmacy. Seriously!


"Stress? Apa tu? Sedap kaa?















Haaa.bayangkan betapa peritnya dugaan yg aku alami.
Ini baru FIRST SEMESTER in MY FIRST YEAR. 
Not less important fact, sem makin mendatang akan lebih susah.
Ok, thats enough..hahaha

Misti cuak kan kalian, budak2 baru mau masuk degree Pharmacy..heh

Tapi jgn risau, smua prasan tu normal. Dan x smua org alami.
Aku alami sebab aku frust dengan result2 aku sebenarnya.
Markah aku smua rendah2. Mula2 tu, aku rasa, "oh, nvm, mula2 ja kot."
Tapi lama kelamaan, rsult aku tetap maintain rendah.
Org lain happy2 dpt fullmark quiz 3 PharmPrac, aku SEPARUH PON XSAMPAI!
Gila kau ndak frust..hahaha..


"Result rendah lgi lettew en"

Aku paling sentap, bila ada org ckp kt aku, lebih kurang berbunyik,

"Aku tengok kau ni rajin ja study. Tapi apsal result kau rendah eh?"

I was like O_O !! Ok, thanks for the not-so-motivating words. 


Budak batch aku plak smua pandai2! Tension aku. Haha

Study rilek, siap tidur awal, tengok movie, borak2, tp kuiz score.

Apa yg lecturer ajar kt kelas, smua faham. Semua hafal.
Aku? Kat kelas, aku mmg x boleh lar. Susah mau fokus. Mmg konpom menghayal.
Fokus aku datang balik, hanya bila ada something happen.
Mic rosak ka, Dr.Amira melukis ka, Prof Noriah tanya2 soalan ka, Dr.Norni suroh jwb soalan kt depan ka...Daaan, bila ada PopQuiz Mdm Halimah..T.T



Pop quiz!!

Tapi lama2, aku slowly dapat hadam takdir yg Allah bagi aku.
Tiap kali quiz, aku study gila2, result keluar = markah rendah.
Tapi lama kelamaan, aku terima result dengan hati terbuka, tanpa ada apa2 pengharapan tinggi.
Dapat markah rendah, aku hanya mampu tersenyum..*sila tunjuk gigi*





Ops, markah rendah lagi..hihiiiiiiii~~

Maha Suci Allah, semua ni, merupakan pengajaran yg amat amat besar buat aku.
Dulu masa CFS, Allah uji aku dgn markah bagus, tapi yg sebaliknya berlaku masa degree.
Tipu kalau aku ckp mula2 tu xsedih. Tapi lama2, aku faham hikmah beyond all these tests.
Pengajaran utama, redha. Pengajaran kedua, ingat, no matter how hard we try, but in the end, Allah jgk yg decide. Pengajaran ketiga, Allah xtengok result kita, tp Allah tengok usaha kita. Pengajaran keempat, rezeki masing2.
These are among the reasons yg memberikan aku semangat utk trus study. :)


First week tu terkapai2 jgk la, mencari cara study baru, dengan suasana baru, kekurangan baru. Tapi lama2 aku dpt figure out slowly. Ujung2 sem, alhamdulillah, quiz makin ada improvement.

Yaaaaaaaaaaaaaayyy!!

And Alhamdulillah, masa final paper, biarpun berbekalkan carrymarks cikai2, aku dapat jawab soalan2 dgn tenang dan penuh kemudahan, thanks to Allah's help. ^_^

Mau tau result aku?? (Chey, perasan lak).. -klik sini-

1 comment:

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...