Label2 yg best..!

Thursday, 27 December 2012

Parah Sinetron Indon..!

WARNING!! : INI BUKAN UNTUK PENGGEMAR SINETRON

Tengok TV3, Indon...
Tengok Astro Ria, Indon...
Tengok Astro Prima, Indon...

Huh?! What da !! O.O"
Kadang2 aku tefikir jugak, aku ni duduk mana, Malaysia ka Indonesia ?!

Aku seriesly rasa pelik, why on Earth syarikat TV Malaysia nih terhegeh2 siarkan sinetron Indon nih..
Bermanfaat? Jauh sekali...
Cerita Indon menyebabkan aku rasa lebih bangang, sebangang crita2 Indon tuh..=_='


" Atas permintaan ramai, kami akan menayang semula sinetron Bawang Merah Bawang Putih ! "

OH NOOOOOO!!!

" Habaq mai kat aku sapa yg suruh ulang crita nih??!! "

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PERKARA CLICHE DALAM SINETRON INDON



1. Pegi sekolah bukan belajar, tapi BERCINTA..Buku? sekeping pun aku xnampak..!!
Tiada pon scene cikgu ngajar Bio ka, Math ka, PJK ka...Pendidikan Islam? gudbye lar ~
Crita na na na na nada Nada Cinta, boleh pelajar dia menari2 dalam kelas ??!!?!?!?!?
Dengan2 cikgu dia pon joget habes..hekhek

2. Heroin dia mesti : Muka innocent, bodoh, lembab, lemah-lembik, selalu kena buli, SOK SUCI! Leulls~
Mau kata alim ustazah, tidak jugak. Sama jugak pakai seksi2 xda tudung..
Scene terbengong aku penah tengok, Bawang Putih kena suruh jilat lantai..Yang behalulnya, dia buat jugak! YaRabbi...(kalau aku ada kawan cemtu, lama sudah aku penampar bagi waras..hekhek)


Alololo..Cian nye dier.. ='(

3. Episode wajib beratus..Entah, mungkin pasni diorang kejar angka episode beribu kot?
Pegi sekolah, bercinta, bergaduh, break, kena buli, kena culik, diselamatkan, menangis, bercinta balik, pulang sekolah...Setiaaap hari..Whaat?! (urut dada sambil beristighfar yew)
Why eh? Why? Why? Pelakon dia xbosan ka asyik2 ulang benda sama..
Aku yang TERtengok ni pon naik bosan, meluat, mual, muak, jeluak, blueeekkk~~


Malaysia mampu sejuta? >.<

4. Kalau ada 999 episode, dari ep 1 - 998, watak penjahat dia sentiasa menang..
Sentiasa kuat, sentiasa ada plan, sentiasa berjaya, sentiasa buat muka jahat +senyum2
Yang si heroin, mesti jadik kaum tertindas yg gemilang..ep 999 barulah dia bebas dri musuh..
Si hero? Bagus tembak masa ep 1...Haprak! Dayus, lembab, blur, brengsek..pffftt~


Beginilah sampai episode 998..

5. Scene faforit (faveret), scene close-up muka setiap pelakon..
Muka tekejut, ternganga, melopong, mata tebeliak..Aku paling suka, senyuman si penjahat..ohhoo~manis bteii.
Kalau boleh ada kucing, kucing pon diorang zoom skali.
Setiap sesi close-up, ambek 5minit tau..Satu episod, 6kali close-up..Total 30minit..tarbaek!
(Ingat epik sangat lah tu..)


*sertakan sound effect*



Kucing pun boleeyy~

6. Aku pelik lagi heran, kenapa kalau diorang berbisik, orang gaji yg sedang masak kat dapur pun boleh dengar..
Pengarah dia xboleh beza ka berbisik ngan berteriak?
Asal 'berbisik', penjahat dia mesti mengendap celah pintu, balik dinding, bawah meja, atas loteng, dalam almari, belakang TV...Kenapa kau xmasuk lubang jamban terus..=.='


"Dalam kain pun boleh ngendap..Xperasan punya~"

7. Mesti ada yg ketabrakan (kena langgar kereta), pastu hilang ingatan.
Maka datanglah si penjahat sekalian alam ke hospital cuba bunuh si 'pelupa' tersebut.
Sebab apa? Aku xpayah cakap pun smua orang tau..
Dan kebanyakannya gagal lah opkos..'saksi' mana boley mati..duhh~
" Kenapa kamu nggak pandai mampus yah! Harus gue racun ni "

8. Macam mana budak sekolah boleh driving?Lesen? Oh, budak STPM mengkali..


dan banyak lagi fakta yg kamu-kamu smua pon tahu en..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

" Banyak betul fakta kau tau nih..? "

Hah, mesti ada yg tertanya2 kan, mcam mana aku ni tau banyak pasal crita Indon nih..
Nampak sangat penonton tegar penyumbang rating en...Leulls~
Aku mengaku aku pernah tengok..*tutup muka*

Tapi, bukan sebab aku mau tengok, tapi sebab adik2 sepupu aku yang minat.
Remote Astro diorang yg kawal, so aku dengan terpaksa ngadap jugak kadang crita2 tuh.
Yang peliknya, aku bukan main bersumpah seranah, adik2 spupu aku boleh tengok dgn tenangnya..
Khusyuk pulak tu~ Tiada rasa diperbodohkan kaa? Aku plak geram sendiri..




SEMUA CERITA KA MACAM TU ?

No, of course not.. Ada ja crita yg best, yg bermanfaat, (walaupon...)
Aku suka tengok sinetron Hikmah, Islam KPT..best jgaklar, sebab mcm Islamik sket en..
Paling bermanfaat didunia, Bawang Merah Bawang Putih..okay, sarkastik O.O'

Dan aku puji lar kalau filem Indon..sangat best..
Contoh : Ayat-Ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih, The Raid Redemption, etc
Even better than Malaysian Movies...
*Haaa..ini baru segmen khas ntuk drama Indon, blum pasal filim Malaysia lagik..lagi parah*

'Sejuk hati' baca komen pelakon Indon tentang drama Malaysia..*senyum ala monyet*
p/s : Masing2 ada pendapat..Kalau mau nonton, ya silahkan ajaa~~hehe.. (aku mahir woo slang Jakarta)


Jangan marah yg peminat sinetron...peace ^3^



15 comments:

  1. hahaha. sinetron indon ni best cuma episod beratus. bosan oh :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal..
      Bila ep beratus, melalut lah lbih..xp

      Delete
  2. Satu lagi fakta kau kena tambah. Satu jam episod, satu jam lagu. Tak percaya, pergi tengok satu episod. Serius bersepah lagu.

    ReplyDelete
  3. Lawak giler entry ni..But ,to add some point there is still a few sinetron like KCB series even got many episode but still have impact for viewers..juz an opinion..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeesss..selalunya sinetron berunsur islami memang best..^__^

      Delete
  4. Sinetron Indonesia memang best-best, pelakonnya pun cantik2 dan comellll :)

    ReplyDelete
  5. Hahaha... betul tu... tp Astro ria da tak pasang cite Indon... tapi dia ulang2 cite *misiku kuza*... menyampah betul

    ReplyDelete
  6. haahaa ... grinning from ear to ear while reading your entry .
    looks funny but ... it's a fact .

    ReplyDelete
  7. haahaa ... grinning from ear to ear while reading your entry .
    looks funny but ... it's a fact .

    ReplyDelete
  8. Kat Drama Indon Lebih Maju Kat Malay, Indon Filmnya dah ada yang masuk BOX OFFICE, Malay bila ada filmnya

    ReplyDelete
  9. Haha koplak banget nih blog. Hebat! Semuanya bener wkwk gua aja yg indon jarang nonton, eh ditonton tetangga wkwk mending nonton upin ipin bareng adek hha

    ReplyDelete
  10. yang penting sound effect dan muka pelakon yg kaget.. lol

    ReplyDelete
  11. Now tv3 siarkan movie from phillipine plak..no from indonesia stakat ni.budget dh low

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...