Label2 yg best..!

Monday, 7 January 2013

Pentingkah SPM ?

Form5 adalah tahun masa paling getir bagi semua pelajar sekolah menengah..
Tahun kita semua jawab soalan2 sukar yg di'compile dalam kertas2 tebas yg dipanggil SPM..
Tahun dimana segala ke'stress'an keluar, sehinggakan jerawat tersembunyi mula berani bersemuka dengan dunia luar..
Tahun dimana aku mencipta rekod dengan tidur hanya 3jam+2jam setiap hari..*tunjuk rajin lettew*
(klik sini)

Kenapa berhabis sampai macam tu ? Sebab kita seringkali diasak oleh org sekeliling, to grab as much 'A' as you can in your SPM !
Kononnya SPM tu lah antara pencetus kejayaan masa depan kita..
Kata mudahnya, kalau SPM cemerlang cerah masa depan...Is it the reality ??


So, adakah SPM ni penting ?

Bila orang tanya, SPM tu pentingkah?
Aku akan jawab, Yes..SPM sangat penting..!
Kalau tidak, masakan aku sanggup menggadaikan wajah aku yg comel ni untuk di habitati oleh jerawat..Ewww, aku gedik.ekeke..(klik sini)
Tapi SPM bukan penentu 100% kau berjaya atau tidak pada masa akan datang.
Tidak bermakna gagalnya kau dalam SPM, means you're gonna die, hiperbolically live in darkness, starving while waiting for the death to invite you..Not at all..

"Sapa suruh, malas sangat" ='(
Kawan bapak aku, yang merangkap bapak kawan aku jugak, pernah story2.
Ada sorang budak ni, SPM dia teruk habes..Mau masuk diploma pon terkapar-kapar.
So, dia layak untuk sambung peringkat Sijil jaa..Ambil bahagian oil and gas (xsilap aku laa)
Tapi rezeki semua di tangan Allah..Sekarang, dia jadi kaya-raya sebab kerja di pelantar minyak.
You see that?

Open your eyes, see how many succesfull people out there, yg kaya-raya.
Adakah semua berjaya sebab dapat straight A dlm exam?
No..! Ironically most of them failed in their so called EBE.
What is EBE? Exam-based-education..
-Saja, nampak ilmiah sket-

Undeniably true..

"Eh, taklah penting sangat pun..(?)"

Nooo!! SPM still penting, supaya memudahkan kau untuk masuk mana-mana IPTA/IPTS.
SPM penting supaya future kau lebih 'secure'.
Secure maknanya selamat, bebas dari risiko dari bertembung dengan masalah tidak dapat persue study.
SPM penting untuk dapat instant scholarship mcm MARA (sini) or JPA (sini)..
Sekurang-kurangnya perjalanan lebih smooth insyaAllah..

When u are in another level of education, let's say, Matrikulasi, kegeligaan otak kau masa jawab SPM no longer important..People don't really wanna see ur SPM result, your current result is what matters now.
Maknanya, bila kau masuk Matriks/Asasi/Diploma etc, it a fresh start for your study.
Ramai jaa straight A's student kecundang lepas SPM.
Why? Sebab beranggapan SPM sudah mantap, then terleka.



Feeuhhh..penat aku membebel..Aku harap smua dapatlah apa yang aku cuba sampaikan..
Adakah tujuan aku menulis ni supaya rekod batch aku yg dpt Straight A 25 orang, yg dpat ranking ke-5 MRSM seMalaysia itu, tidak ditewaskan oleh junior2 yg semakin pandai lagi menakutkan?? (ayat mencapub yg xboley blah) >.<
No, I just want you to understand, what is SPM dan tahap kepentingannya..

Don't simply give up if u don't get good result in SPM..
Even if you don't get A or B in Biology, u still can apply for Medical in ur degree as long as you get 4.00 in Matriculation..Reality..!!

^____________________^


p/s : Grab as much A's as you can is true..! Cubalah sehabis baik utk dpt sebanyak A yg boleh..insyaAllah makin mudah perjalanan~~

6 comments:

  1. kesimpulanya..berusahalah secara berterusan.. untuk kita gapai apa yang kita impikan..


    nota kaki: awak.. aien tag awak untuk segment nie.. jom join..

    http://aienhermionie27.blogspot.com/2013/01/partnership-blogger-giveaway-by-alyaa_6.html

    http://aienhermionie27.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  2. Betul ke mcm tu...rasanya tahun ni x silap gov nk at least b in all science subject baru boleh sambung degree in medic or pharm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owreally? Well, if thats the case, I can't comment much then, becoz the one tht I mentioned 'reality' was a reality faced by ma friend in 2011..
      So kalau the new policy in 2013 that way, then begitulah hendaknyaa..thanks for the new info btw..^^

      Delete
  3. nak tanya la.sy ni bru form4(2013).sy amek sains tulen n akaun.tp mmg susah gle lah.sy MINAT pada subjek yg mmrlukan HAFALAN dan FAKTA spt SEJARAH.course ape yg sesuai sy amek.pastu sesuai terus msuk U ke ? brp thun utk diploma n degree ??

    ReplyDelete
  4. this really usefull for me! thanks for creating this blog, may Allah bless you and be a successfull man, inshaaAllah! :)

    ReplyDelete

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...